Bevco A/S
Account
Cart0
Søg

Fransk Hvidvin

varer

Fransk hvidvin

Der er en enorm diversitet blandt franske hvidvine, der i høj grad skyldes den store variation i klima, geologi og topografi i landet. I sydøst ligger Rhône-dalen, der har et varmt og tørt klima, dog med betydeligt hårdere vintre i den nordlige del af regionen, imens Bordeaux i sydvest har et tempereret middelhavsklima. Bourgogne og Alsace i øst har varme somre og kolde vintre, hvorimod de sydlige regioner såsom Provence og Languedoc-Roussillon har milde vintre, men ditto varme somre. Jordbunden varierer også fra granitbunden i Beaujolais til kalk i Chablis og grus i Medoc. Der er altså stor forskel på, hvor i Frankrig vinen gror, hvilket sætter et tydeligt præg på dens karakter.

Chardonnay

De største stjerner indenfor fransk hvidvin er uden tvivl Chardonnay og Sauvignon Blanc, som dyrkes i det meste af Frankrig. Selvom mange måske forbinder navnet Chardonnay mere med Australien eller Californien, så er den grønne drue bestemt også udbredt i sit hjemland – den kaldes bare sjældent for Chardonnay, så snart den er tappet på flaske. Fransk vin navngives nemlig ud fra dets oprindelsessted fremfor druesort, og derfor finder du altså ikke en Chardonnay, men kan derimod støde på en Chablis eller måske en Côte de Beaune, der begge går ind under Hvid Bourgogne.

Hvidvin fra Bourgogne

Ligesom rødvinene fra Bourgogne er bredt anerkendt som nogle af de bedste i verden, anses også hvidvinen herfra som noget af det ypperste indenfor vin. Som udgangspunkt vil Hvid Bourgogne altid været lavet på 100% Chardonnay, ligesom de fleste rødvine fra Bourgogne er lavet på Pinot Noir. Der er dog en del variation i hvidvinen fra Bourgogne alt efter, hvilken del af distriktet, druerne er dyrket i, og groft sagt kan Hvid Bourgogne deles op i fire ”forskellige” slags, der hver især er præget meget af deres respektive terroir:

Bourgogne Blanc

Basisappellationen for hvid Bourgogne, og dermed sagt kan druerne stamme fra hele regionen. Af samme grund er de oftest blandt de billigste Hvide Bourgogner, men det betyder bestemt ikke, at de er af ringe kvalitet!

Mâcconais

Ligger i den sydlige del af Bourgogne, hvilket resulterer i en mere frugtig hvid bourgogne, som ofte er mere intens end Bourgogne Blanc.

Chablis

Den nordligste region i Bourgogne og dermed sagt også den koldeste. Da druerne har svært ved at blive fuldt modne, er Chablisvin kendt for at have den mest udprægede syreprofil ud af de Hvide Bourgogner. Den vil ofte være tør og lys med noter af lime, grønne æbler eller kvæde.

Côte de Beaune

Anses som værende blandt de mest kraftige hvidvine i hele Frankrig, der er kendetegnet ved noter af æbler, pærer, kvæde, citron og blommer. Vil som oftest lægges på fade af ny eg, som bidrager med aromaer af kanel og ristede mandler.

Sauvignon Blanc fra Loire

En anden utroligt markante hvidvinsdrue i Frankrig er Sauvignon Blanc, som Sancerre og Pouilly-Fumé i Loire i den grad har markeret sig med at lave vin på. Som oftest vil hvidvinene fra hele distriktet være præget af en typisk fransk karakter, der sjældent ses imiteret med succes andre steder. De er kendetegnet ved en særlig mineralsk stil med klassiske noter af citrus og græs, der har ladet sig fremmane af terroiret langs Loire-floden, som løber lige mellem de to distrikter.

Fransk hvidvin fra Alsace

Det er dog ikke kun Bourgogne, der har markeret sig på hvidvinsfronten; fra det tysklandsgrænsende Alsace finder man også exceptionel god hvidvin, der typisk er lavet på den tyske drue Riesling samt Gewürtztraminer, Pinot Blanc og Pinot Gris, som nogen måske kender bedre under den italienske betegnelse, Pinot Grigio. Det er et distrikt, der har været under tysk såvel som fransk herredømme mange gange, men nu er en del af Frankrig igen. Dermed sagt kan man også se visse træk fra den tyske vinproduktion i hvidvinen fra Alsace, men der er ingen tvivl om, at den stadig er helt sin egen.  

Det franske kvalificeringssystem

Franskmændene var de første til at indføre et såkaldt kvalificeringssystem, der dog kan variere alt efter regionen. I Bourgogne, Chablis og Alsace anvendes udtrykket Grand Cru om den absolut bedste vin, imens man i Bordeaux bruger Grand Cru Classé som en del af AOC (appellation d’origine contrôlée), der er en garanti for vinens navn og oprindelse. Her rangeres vinen ud fra fem niveauer, hvoraf 1. cru er bedst, og 5. cru er den ”ringeste” af de bedste – dog er 5. cru stadig rigtig god vin!

Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!