Bitter

|
76 produkter
Sortér:

Bare en enkelt, tak

Bitter er en spiritus fremstillet på en masse forskellige og meget smagsgivende krydderier og urter. Heriblandt kan nævnes dild, anis, kanel, kardemomme, nellike, kommen og peber, og det er blot nogle af de mange urter, der er med til at definere de forskellige bittervarianter i smag og aroma. På Bevco.dk har vi samlet et bredt udvalg af forskellige bitter i alle prisklasser og smagsvarianter. Vi har både Gammel Dansk, Arnbitter, Underberg, Fernet Branca, 1 Enkelt og mange andre lækre produkter.

Bitter varianter

Bitter er en type af spiritus, der er fremstillet på et væld af krydderier og urter, der giver den en karaktaristisk og ikke mindst gennemtrængende duft og smag. Den blev i sin tid anvendt som medicinsk vidundermiddel, men folk fandt vist ret hurtigt ud af, at den var betydeligt sjovere og ikke mindst effektiv som gibbernakker end den var som værn mod alverdens onder, men selv den dag i dag er der stadig mange, der foretrækker en lille bitter til morgenmaden, da de synes den er forfriskende og opkvikkende. 

Indenfor kategorien bitter skelner man som oftest mellem såkaldte hel- og halvbittere. Hvor helbitteren er skarp og meget intens i sin smag, er halvbitteren karaterisret ved at være noget sødere, fyldigere og rundere i smagen. Dette er dog en hård skelen imellem forskellen på bitter, og der findes naturligvis mange differentierede smage og nuancer indenfor de to kategorier.

En bitter kulturarv

En af det helt store spillere indenfor bitter kategorien må siges at være Gammel Dansk. I 70’erne var bitter en uundgåelig drik på de fleste familiers morgenborde, og i enhver anledning af hygge blev den slanke, mørke flaske bitter stillet frem. Den var slet og ret blevet synonym med dansk kultur og i særdeleshed den danske ’hygge-kultur’.

En sundhedsbølge rullede imidlertid indover det danske land, og der måtte selv spiritussen se sig selv jaget halvt på flugt. Den var simpelthen meldt pasé og med sig i faldet tog den bitteren, der måtte se sig vippet af pinden til fordel for motion og et glas rødvin i ny og næ. 

Denne indlejring i den danske drukkultur bevirkede da også, at salget af bitter dalede støt igennem 90’erne, og faktisk er det blevet halveret siden 1982. Det er egentligt lidt af en skam, for vi synes, der er en aura af en helt særlig form for nydelse over den lille bitter. Den kan få os til at læne os tilbage i stolen, trække vejret dybt og mærke en dejlig varme. Bitter kan på en måde lige sætte os på pause i et par sekunder. Om det er en ren pladderromantisk forestilling om bitter, det vil vi lade være op til dig. Heldigvis er bitter ikke forsvundet ud af vores bevidsthed, og faktisk er der igen en lille fremgang at spore i salget af bitter. Måske har det noget at gøre med, at vi søger tilbage til nogle af de gamle dyder, eller også er det bare, fordi en masse granvoksne mænd skulle gøre Casper Christensen og Frank Hvam "Klovn"-kunsten efter og høvle en hel masse Underberg? Hvem ved?

Bitter til jagt, til morgenmad og til hygge

Vi synes, vi skal genindføre det gode og hyggelige ved bitter. Og det er vi tilsyneladende ikke alene om. Mange har set Klovn filmen, hvor de i stor stil drak Underberg, og det skabte en bølge af efterspørgsel ude i det danske natteliv samt en markant stigning i salget. Også Jägermeister har formået at skrive sig ind i nutidens drukkultur, blandt andet ved at være hovedingrediensen i de populære Jägerbombs. Der er heldigvis også stadig en stolt tradition for at have en bitter i inderlommen, når det bliver koldt at gå på jagt, eller når man mødes med vennerne til morgenmad i jagtklubben. Bitter er altså på mange måder blevet en mere nuanceret drik. Man drikker den ved mange forskellige lejligheder, og på mange forskellige måder.

Gav det lille indblik i en bitter historie dig lyst til en enkelt? Så gå på opdagelse i vores store udvalg af forskellige bitter. Skal du lige sikre dig, at du vælger den helt rigtige bitter, så kontakt vores personale, så vi kan guide dig frem til den bedste bitter til den billigste pris.

Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!