Bevco A/S
Account
Cart0
Søg

Spansk Hvidvin

varer

Spansk hvidvin

Der findes mere end 600 forskellige druesorter i Spanien, men det er en meget lille del, som reelt bruges til produktion af vin. Den mest plantede drue i Spanien er den grønne Airén, som dog primært bruges til produktion af Sherry, da den ofte producerer vine med en meget høj alkoholprocent og tendens til at oxidere. Hvad hvidvin angår, ser man ofte, at spanierne gør brug af druer som Albariño, Albillo, Macabeo, Malvasia, Viura samt den franske Sauvignon Blanc. Før 1980’erne var der ikke meget at komme efter på den spanske hvidvinsfront; langt størstedelen af deres produktion såvel som eksport bestod af Rioja, Sherry og Cava, og den spanske hvidvin kommer først for alvor på bordet i form af en ny post-Franco generation af vinmagere, der gerne udforsker nye vinteknikker og terroir.

Hvidvin fra Ribera del Duero

Nok er Ribera del Duero mest kendt for sine storroste rødvine, men regionen står også bag nogle fantastiske hvidvine. Det er især den lokale Albillo Major drue, der anvendes i produktionen, dog ofte i selskab med andre druer, selvom den sagtens kan stå på egne ben. Det er ikke en synderligt medgørlig drue, men når først man har tæmmet den, danner den grobund for fabelagtig hvidvin. En ulempe for Ribera del Dueros hvidvin var i mange år den manglende ret til at sælge den under regionens navn. Indtil 2019 havde hvidvin kun én beskyttet geografisk titel i Ribera del Duero, nemlig Castilla y Leon IGP, som næppe har haft den samme gennemslagskraft som den nye titel, La Ribera Blanca.  

Det spanske klima

Det spanske klima er en lidt vanskelig størrelse for vingårdene; om sommeren er det utroligt varmt med meget lidt nedbør, men når den så kommer, er den intens og kan føre til oversvømmelser, imens vinteren er kendetegnet ved kulde og frost. Selvom varmen måske lyder som en god ting, kan for megen varme være en ulempe for druerne, og derfor dyrker man dem som oftest i højderne, på skråninger eller ved kysten for at tage den mest intense varme. Får druer for meget sol, har de en tendens til at miste syre, og de komplekse smage forsvinder til fordel for sukker og sødme. Derfor er det mere eller mindre også kun Nordspanien, der er i stand til at producere ordentlige druer til hvidvin.

Den spanske vinlov

Ligesom Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) i Frankrig, har Spanien også en lignende vinlov, der skal sikre oprindelse og kvalitet for vinen. Den primære kvalitetsklassifikation kaldes for Denominación de Origen (DO) og garanterer, at vinen stammer fra det område, der står på flasken, imens der ligeledes er specifikke regler for brug af druesorter osv. Den skal altså beskytte vinen og sikre kvaliteten, men spøjst nok var det også denne, der spændte lidt ben for Ribera del Dueros hvidvin, indtil man ændrede reglerne for den.


Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!