Amerikansk Hvidvin

Amerikansk hvidvin er kendt for at være fuldfed og saftig med masser af fadpræg, men der findes bestemt også amerikansk hvidvin af en mere underspillet og elegant karakter, der trækker paralleller til den franske stil. Når amerikansk hvidvin er bedst, kan den ikke blot hamle op med den mere anerkendte franske hvidvin, men ligefrem også slå den, som man har set i diverse blindsmagninger. Der er altså ingen tvivl om, at amerikanerne har en særlig evne til at levere fantastisk hvidvin bl.a. i form af Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc.

7 varer
Sorter efter:
Silver Lining Chardonnay 2020 14,4% 75 cl.

Fra 99,00 kr.

100+ stk. på lager

Irvine Estate Chardonnay 2020 13,5% 75 cl.

Fra 79,00 kr.

36 stk. på lager

Kendall Jackson Elegance Sauvignon Blanc 2017 13,5% 75 cl.

Fra 99,00 kr.

14 stk. på lager

Elouian Chardonnay 2018 13,5% 75 cl.

Fra 199,00 kr.

6 stk. på lager

Sandhi Central Coast Chardonnay 2020 13% 75 cl.

Fra 289,00 kr.

6 stk. på lager

Kendall Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 2019 13,5% 75 cl.

Fra 169,00 kr.

4 stk. på lager

Newton Unfiltered Chardonnay 2018 14% 75 cl.

Fra 400,00 kr.

3 stk. på lager

Amerikansk hvidvin

Selvom hvidvin produceres i næsten alle amerikanske stater, så stammer næsten 90% af USA's vinproduktion fra Californien, hvis vekslende klima og jordforhold giver gunstige forhold for mere end 100 forskellige druesorter, heriblandt Chardonnay, Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc. Man finder dog også gode hvidvine fra andre stater end Californien med Oregon og Washington State som de mest markante.  

Chardonnay fra Californien

Når snakken falder på amerikansk hvidvin, tænker langt de fleste nok på de fyldige og kraftfulde Chardonnays fra Californien. Druerne der dyrkes i statens mest solrige områder, giver typisk fedmefulde og saftige hvidvine med masser af tryk på frugten, som bestemt også har meget at byde på, hvis man er til den type af hvidvin. Som oftest vil den bedste Chardonnay fra USA dog være dyrket i kølige lommer nær den californiske kyst, hvor vinen stadig har en fedmefuld karakter, men fremstår mere velbalanceret og elegant ikke ulig de europæiske hvidvine. Generelt har Chardonnay fra Californien dog en meget alsidig karakter, som sagtens kan fremstå sød og med meget lidt syre i en flaske, hvorimod en anden er fed og frugtig.

Amerikansk hvidvin fra Washington State 

Amerikansk hvidvin kan som sagt også stamme fra Oregon og Washington State, hvor det køligere klima giver dem en lidt anden karakter end de californiske hvidvine. I Washington State dyrkes de grønne druer i højderne mod nord, hvor klimaet ikke er ulig det franske. Af samme grund vil mange af hvidvinene fra Washington State have tydelige elementer af fransk inspiration. Dog vil amerikansk hvidvin ofte være noget blødere end den franske, som ligeledes har markant flere tanniner end den amerikanske. Årsagen til dette skal findes i fadlagringen; den amerikanske eg giver nemlig blødere vine med noter af vanilje og nelliker, som man ikke finder i den franske.

Amerikansk hvidvin fra Oregon

I Oregon har Pinot Gris altid været bannerføreren for hvidvinsproduktionen, men i løbet af de seneste par år er der også kommet stort fokus på Chardonnay og Riesling. Hvidvinene fra Oregon vil typisk have en meget elegant og sprød karakter, der, ligesom i Washington State, skyldes det køligere klima. Det er igen lidt mere europæisk inspirerede hvidvine, der fremtrylles i staten, men de friske hvidvine har bestemt også deres helt egen særprægede karakter, der gør dem til noget ganske ærligt.

Den bedste amerikanske hvidvin

Amerikansk hvidvin har ikke altid haft det lige nemt, og det er først i løbet af de seneste årtier, at man for alvor er begyndt at anerkende de amerikanske vine for de fantastiske egenskaber, de hele tiden har haft. Den hårde medfart skal mest af alt findes i en god gang kultur-snobberi frem for vinenes egentlige kvalitet, og en decideret chokbølge gik derfor igennem vinverdenen i 1976, da franske dommere ved en blindsmagning rangerede amerikanske vine over de franske i Chardonnay- såvel som Cabernet Sauvignon-kategorien. Pludseligt begyndte man at se potentialet i vinene fra den nye verden, der altså ikke blot kunne konkurrere med de altdominerende franske varianter, men ligefrem slå dem i kvalitet til tider!

En anderledes tilgang til vin

I Amerika har man en fundamental anderledes tilgang til vinproduktionen end den, vi kender fra Den Gamle Verden. I langt de fleste vinlande har man meget strikse regler for, hvor stor en procentdel af blendet, der må udgøres af den ene eller den anden druesort i fremstillingen af en specifik vin. Den type af lovgivning finder man dog ikke i USA, hvor de i stedet blender mere frit i jagten på den rette smag frem for den rette fordeling. I den forstand kan amerikanerne ses lidt som rebellerne i vinverdenen, der ikke er bange for at ruske lidt op i Den Gamle Verdens systemer og regler.

Få unikke tilbud og nyheder
- tilmeld dig her