Italiensk Hvidvin

Italienske hvidvine kan godt siges at være skabt til at skulle nydes til maden, og derfor finder du sjældent en mere oplagt ledsager til middagsbordet. Mange nyder hvidvin som aperitif eller til de lettere retter i form af fisk og pasta, men man skal bestemt ikke underkue italiensk hvidvins evne til at matche et måltid i den tungere skala. Den tørre hvidvin, de er så kendte for at producere, er dog ikke det eneste, landet kan byde på, og deres forkærlighed til lokale druer afspejler sig i en stor smagsdiversitet og masser af interessante vinoplevelser. 

7 varer
Sorter efter:
I Feudi di Romans Borgo dei Vassalli Pinot Grigio 2022 12,5% 75 cl.

Fra 89,00 kr.

På lager - Hurtig levering

Ionis Sette Torri Chardonnay Puglia 2021 12% 75 cl.

Fra 79,00 kr.

På lager - Hurtig levering

I Feudi di Romans Borgo dei Vassalli Chardonnay 2021 13% 75 cl.

Fra 69,00 kr.

På lager - Hurtig levering

Palladino Gavi di Gavi DOCG 2021 12,5% 75 cl.

Fra 99,00 kr.

88 på lager - Hurtig levering

Cantina Terlan Pinot Grigio 2021 12,5% 75 cl.

Fra 129,00 kr.

12 på lager - Hurtig levering

Nedsat pris
Spar
56%
I Feudi di Romans Borgo dei Vassalli Pinot Grigio 2020 12,5% 75 cl.

39,00 kr. 89,00 kr.

3 på lager - Hurtig levering

I Feudi di Romans Borgo dei Vassalli Sauvignon Blanc 2021 13% 75 cl.

Fra 89,00 kr.

4 på lager - Hurtig levering

Italiensk hvidvin

Italiens ikoniske form strækker sig over 1200 km i længden og ligger på 10 breddegrader. Dermed sagt er klimaet utroligt vekslende alt efter område, men typisk vælger man at dele landet på i tre zoner: Norditalien, Centralitalien og Syditalien, der selvfølgelig bliver eksponentielt varmere jo længere mod syd, vi kommer. Med 20 forskellige vinregioner og en status som verdens 2. største vinland, er der selv sagt en del variation i italiensk hvidvin alt efter området, de er lavet i, selvom mange har en tendens til udelukkende at forbinde landet med meget tør hvidvin.

Italienske druer

Foruden den klimamæssige variation er der også over 2000 forskellige druesorter i Italien, hvoraf det skønnes at alt imellem 300 til 500 slags bruges i det daglige. Det største spring heri skyldes, at man aldrig har lavet en officiel kategorisering af de mange druer, der i øvrigt også kan gå under et væld af forskellige navne på trods af at være nogenlunde de samme. Af de mest udbredte hvidvinsdruer kan nævnet Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay og den ”indfødte” drue, Trebianno. Derudover har Italien et væld af lokale druer, som bruges flittigt i de forskellige regioner

Trebianno-druen

Italienerne er meget loyale over for deres lokale druer, og det ses bestemt også ved deres dyrkning af Trebbiano-druen, som er den allermest plantede druesort i hele landet. Den gror overalt i Italien, og som de fleste andre druer skifter den naturligvis karakter alt efter terroir og klimaforhold. Dog vil man ofte se den i selskab med enten Pinot Grigio, Chardonnay eller Sauvignon Blanc, som er den type af druer, vi ligeledes har allerflest af i vores sortiment af god italiensk hvidvin.

Hvidvine fra Norditalien

I Norditalien er hvidvinen ofte kendetegnet ved masser af syre og mineralitet, der opstår som følge af det lidt køligere klima. Med deres ranke og elegante fremtoning, kan vinene herfra til dels godt minde om hvidvinene fra Bourgogne, men de er nu stadig selv noget ganske for sig. Det er de tre vindistrikter Friuli, Veneto og Tentino-Alto Adiage der står bag langt størstedelen af hvidvinsproduktionen i området, hvor der primært dyrkes Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay og Trebbiano samt den lokale Friulano-drue. I Tentino-Alto Adiage (der også kaldes det lidt mere mundrette Sydtyrol) finder man desuden også vine lavet på den tyske Gewürztraminer-drue.

Vine fra Central- og Syditalien

Italiensk hvidvin vil som oftest synes mere moden og sødlig i smagen, jo længere mod syd man kommer. Vermentino-druen er blandt de mest anvendte hvidvinsdruer i Syd- såvel som Centralitalien, hvor den ofte blandes med Muscat Blanc og Trebbiano. Vinene er ofte frugtige og sødmen, du finder helt mod syd, er til tider så markant, at de også kan bruges som dessertvin. Sødmen står dog ikke skrevet i sten for syditaliensk hvidvin, og man dermed sagtens støde på de mere syrlige og friske hvidvine i stil med dem, man primært finder i de nordlige distrikter.

Masser af god italiensk hvidvin

Italien er danskernes foretrukne rødvinsland, og det undrer bestemt ikke; det støvleformede land er leveringsdygtig i lækre hverdags- og madvine og er det vinproducerende land, som eksporterer allermest vin, heriblandt også til os danskere, så skal du bruge en god, tør hvidvin til aftensmaden eller en sødlig aperitif på terrassen, er du bestemt kommet til det rette sted.


Få unikke tilbud og nyheder
- tilmeld dig her