163,00 kr.
369,00 kr.
299,00 kr.
329,00 kr.
249,00 kr.
439,00 kr.
410,00 kr.
280,00 kr.
500,00 kr.
269,00 kr.
Absint er både blevet ulovliggjort, kaldt for et mirakelmiddel, decideret farlig og beskyldt for at være hallucinerende; der er ikke den egenskab, negativ som positiv, ’Den Grønne Fe’ ikke er blevet tillagt i årenes løb. Rygterne om absints virkning er dog stærkt overdrevne; den er hverken magisk eller hallucinerende, men derimod ”bare” en anisdrik med en temmelig høj alkoholprocent, der nok er blevet talt lidt for meget op af følsomme kunstnere og bohemedyrkende dandyer i 1800-tallets Paris.
Absint har en dyb og karakteristisk smag af anis, ligesom man kender den fra eksempelvis Ouzo, Sambuca og Raki, og så kan den være stærk som bare pokker! Normalvis har absint en alkoholprocent på 50-75%, hvilket der i forvejen er ret heftigt, men de kan også fås med helt op til 89,9% alkohol – kan man sige andet end ”yikes”? Har du af en eller anden grund behov for at give dig i kast med en sådan djævel af en absint, så har vi den skam her på siden i form af den tjekkiske Hapsburg XC Extra Strong, men vi tilbyder altså også de lidt mere medgørlige med knapt så vanvittig en alkoholprocent såsom Rodnik's Absinthe Classic og Pernod. Ligegyldigt hvad, er det en temmelig hårdtslående fætter, og i den henseende er det nok ret vigtigt at tilføje, at langt de fleste har rigelig forstand til at blande den op med vand.
Absint siges at være opfundet af den franske læge, Pierre Ordinaire i starten af 1790’erne, som et vidundermiddel mod alverdens lidelser og skavanker, mest populært nok maveonder, men sådan gik det som bekendt ikke ligefrem. Det kan det i øvrigt tilføjes, at det der med at sælge alkohol for påståede medicinske egenskaber er et gennemgående tema for enormt mange ældre typer og mærker af spiritus – så kan man jo tænke om det, hvad man vil.
Ordinaires opskrift skulle efter sigende være blevet videregivet til to søstre fra franske Couvet med efternavnet Henriod, hvis fornavne der ikke har været nemme at finde. Skulle nogen sidde inde med viden om, hvad de to søstre har heddet til fornavn, må de meget gerne meddele dette. Besværet ved at finde dem, siger måske også lidt om, hvor meget vand historien egentlig holder.
Hvorom alting er, skulle søstrene havde solgt opskriften til Daniel-Henri Dubied, og her begynder vi at nærme os noget, der rent faktisk kan bekræftes. Dubied åbnede nemlig det første absintdestilleri, Dubied Père et Fils i selskab med sin svigersøn og to sønner. Svigersønnen hed Henri-Louis Pernod, og ringer det navn en klokke, så er du helt bestemt på rette spor! I 1805 stiftede han nemlig Maison Pernod Fils, der i 1975 fusionerede med konkurrenten Ricard Pastis og blev til Pernod Ricard, som stadig producerer absint i dag.
Hovedingrediensen i absint er havemalurt, hvis latinske navn, Artemisia Absinthium, med meget stor sandsynlighed har lagt navn til den grønne spiritus. Den bidrager med en let bitter, mynteagtig-aroma, i selskab med fennikel og anis, der giver den karakteristiske lakridssmag, der er gennemtrængende for alle anis-drikke. Absint er som udgangspunkt mere kompleks end andre typer spiritus indenfor samme genre, da den indeholder mange forskellige urter som eksempelvis fennikel, mynte, citronmelisse, kamille, koriander og selvfølgelig malurt. Smagen af absint er derfor mangfoldig og kan variere betydeligt alt efter opskrift, ingredienser og fremstillingsmetode, men malurten og anissen kan du altid regne med!
Fremstillingen af absint er en ret kompleks proces, hvor man lader malurt, fennikel og anis (alt afhængig af opskrift) trække i en base af stærk og ren alkohol over længere tid. Når væsken har fået smag af de forskellige aromaer, destilleres alkoholen til en klar væske, som man kalder ’absinth blanche’ – direkte oversat; hvid absint. ”Men du har ikke knævret om andet end dens grønne farve”, tænker du nok, og ja, det har du da også ganske ret i. Den karakteristiske grønne farve opstår først i takt med, at urtebladene får lov at trække i væsken og herigennem give drikken sin ikoniske kulør og tilnavnet ’Den Grønne Fe’.
Som sagt, indgår der et bredt udvalg af forskellige urter og aromaer i absint. Som minimum finder du 10-15 forskellige slags, der varierer alt efter producent og den tiltænkte smag. Således kan man opleve, at der er brugt alt fra mynte og citronmelisse til muskatnød. Når så den ønskede smagskombination er opnået, tilsætter man vand, der giver den færdige absint en alkoholprocent på omkring 50-75%.
Den blakkede del af absints ry skal nok findes i den fornævnte tilstedeværelse af malurt. Denne plante indeholder nemlig stoffet thujon, der faktisk er en nervegift. Det er ganske korrekt, at stoffet er farligt i sin rene form eller i store mængder, men der er altså på ingen måde nok thujon i absint til at kunne forvolde skade. Det afholdt dog ikke folk for tidligere at give den skylden for hallucinationer såvel som anfald og decideret sindssyge – deraf forbuddet. Det var mest af alt resultatet af en logisk fejlslutning, der ikke lige tog forbehold for, hvor meget thujon, der skulle indgå for egentlig at have en effekt, men sådan kan man jo være så bagklog.
Den reelle skyld ligger nok hos producenter, der sprang over, hvor gærdet var lavest og derfor brugte mindre optimale ingredienser for at spare penge. Heraf kan nævnes ethanol, det vi forbinder med ”almindelig” alkohol, der muligvis var kontamineret med metanol – det vi også kalder for … træsprit.
Derudover kunne nogle også finde på at fyre giftige stoffer i absinten for at få den karakteristiske grønne farve eller den mælkehvide karakter drikken får, når man opløser den med vand. Dette kunne opnås med henholdsvis kobber(II)sulfat og antimon(II)chlorid, og hvis du synes, det lyder suspekt, så er det nok, fordi det ved Gud også var det. Vi kan dog garantere, at man absolut ikke fylder den slags i absint længere, og den grønne og hvide kulør altid har været en hel naturlig del af absint, når det fremstilles på den rigtige måde!
På trods af eller måske lige netop på grund af den mystik, der alle dage har omgærdet absint, har den tiltrukket mangt en kunstnerisk sjæl. Især de bohemedyrkende dandyer, der slentrede rundt i 1800-tallets parisiske gader, er kendt for deres nære forhold til absint; både Rimbaud, Baudelaire og Oscar Wilde nød godt af den grønne drik og tillagde den gerne alskens egenskaber. Senere hen har den knapt så følsomme Hemingway også været en hyppig nyder af absint, imens James Joyce ofte brugte den i sine skriverier og nok også privat. Og så er den også blevet udødeliggjort på lærred af kunstnere som Picasso, Van Gogh og Toulouse-Lautrec.
Selvom der kan skrives enormt meget om alle de farverige personer, der igennem tiden har taget den grønne fe til sig, er nok ikke alle, der synes, det er lige så interessant som vi (læs: tekstforfatteren) gør, så vi skal nok spare dig for resten. I stedet kan det bare konkluderes, at absint ikke har fået sin ikoniske status ud af ingenting!
Hos Bevco finder du et af de mest eksklusive absint brands, nemlig Hapsburg, som er et tjekkisk brand etableret i 1999. Hapsburg har udviklet en række produkter, der egner sig til til en bred målgruppe; om det er den yngre studerende, der gerne vil kaste sig ud i ny verden af spiritus, eller den garvede absint forbruger, der vil udvide sin kollektion af en stærk spiritus.
Rodnik's er et populært absint brand fra Spanien, der fremstiller forskellige produkter i enhver prisklasse. Dette brand udvikler deres produkter ved brug af sydeuropæiske planter og urter, især malurt. Den blandes ofte med vand og sukker for at skabe absintens karakteristiske aromaer. Efter en lang periode af ubemærkethed, serveres de fleste af brandets produkter nu i et hav af storbyer rundt omkring i verden.
Franske La Fée Parisienne er et af verdens mest anerkendte absinth-brands, og blev introduceret til markedet i 1998 af engelske George Rowley. Den nær glemte type spiritus blev på daværende tidspunkt kun serveret i et fåtal af boheme barer, men Rowley insisterede på at øge absinths popularitet blandt de øvrige europæiske nationer.
Find din favorit absinth i vores store udvalg på bevco.dk. Du er også velkommen til at tage kontakt til vores kundeservice, hvis du har spørgsmål, du ønsker afklaret inden dit køb af absint.