Hvad er Trappist øl?

Navnet "trappist" stammer fra OCSO-ordenen (Order of Cistercians of the Strict Observance), som er mere kendt som trappister. Denne orden af katolske kontemplative munke blev grundlagt i La Trappe-klosteret i Normandiet i Frankrig i 1664. Munkene har produceret deres verdensberømte øl siden 1836, og de fleste bryggerier drives stadig inden for klosteret vægge. Det er en vigtig faktor, at øllet produceres indenfor klostrets vægge, da det er hvad der adskiller det fra klosterøl (abbeys), som gerne må laves uden for klostrets ejendom. Ligeledes skal klostret der producerer trappist øl have munke boende, der har aflagt løfte og som lever efter traditionernes forskrifter. Og som det sidste punkt, så skal indtjeningen for salget bruges til godtgørende formål, og må ikke gå til profit.


Hvordan smager trappist øl?

Trappist øllens smag og kvalitet er kendt verden over, og er beundret for munkenes dedikation og ekspertise. Brygningsprocessen er ofte meget langsom og besværlig og tager alt fra flere uger til seks måneder eller mere. Dette giver en unik smag med utrolig dybde, som ikke kan matches af masseproducerede øl. 

På grund af den fremragende smag og kvalitet er trappist øl blevet mere og mere populært i årenes løb. Dette har resulteret i, at nogle af verdens førende håndværksbryggerier producerer øl inspireret af den traditionelle trappist-stil. Selv om disse øl ikke produceres inden for klostrets mure, giver de stadig drikkere en chance for at smage noget, der ligner en autentisk trappist øl. Men de må selvfølgelig ikke bruge ordet ”trappist,” da titlen er beskyttet.


Hvor mange trappistbryggerier findes der?

Antallet af bryggerier der må kalde sig selv for trappistbryggerier, har skiftet over tid. For nogen år siden var der kun de belgiske trappistbryggerier og hollandske La Trappe, der var anerkendt, men i dag findes der også bryggerier i England, Østrig, USA, Frankrig og Italien, der lever op til kravene, som altså ikke er fastsat af landegrænser. Achel, der var én af de berømte belgiske trappistbryggerier, mistede for nylig retten til at kalde sig trappist, da de solgte klosteret, den blev produceret i, og fordi øllet ikke blev produceret af munke mere. De produceres dog stadig, og du kan finde dem inde på siden for kategorien, Belgiske ale & Blondes.


Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!