Bevco A/S
Account
Cart0
Søg

Fadøl

varer

Skal der være fest, skal der være fadøl! Et fadølsanlæg er nærmest garanti for en god fest. Om du skal holde havefest, fødselsdag, firmafest, fest på skolen eller bare godt kan lide iskolde, velskænkede fadøl, så har vi en masse billige og lækre fadøl på Bevco.dk.

Historien om fadøl

Fadøl serveres fra store fade eller tønder, der typisk opbevares på køl. Inden introduktionen af kulsyreholdige drikkevarer, blev øl serveret direkte fra en trætønde og leveret direkte til kunden. Joseph Bramah opfandt i 1785 fadølsanlæg til at servere fadøl som vi kender dem i dag. I mange traditionelle barer og restauranter, skænkes øl ved brug af  håndpumper fra tønder og fade, der typisk ligger under baren. I starten af 1900-tallet begyndte fadøl at blive serveret fra containere under kraftigt tryk. Kunstig kulsyre blev introduceret til Storbritannien i 1936, og dette spredte sig til store dele af verden. Fadøl, eller den direkte oversættelse draught/draft beer, er sidenhen kun blevet brugt til at beskrive øl serveret under tryk i modsætning til traditionel fadøl og øl på tønde. Som man ofte ser, skænkes en fadøl ved brug af en håndpumpe eller hank, der drejes nedad.

Når man taler om ølbrygning, er der klare forskelle mellem fade og tønder. Et fad har en enkelt åbning i midten af toppen, hvor en slange tilkobles. Fade opbevares under kunstigt tryk med rent kuldioxid eller en blanding af kuldioxid og nitrogen. I 1960’erne begyndte klassisk fadøl at spille en større rolle end traditionel øl skænket fra tønder. Især i Storbritannien begyndte fadøl at være det nye, da de generelt ikke krævede det store arbejde at opbevare i forhold til tønder. Dog er de, inden for de seneste par år, blevet etableret nogle mikrobryggerier, så entusiaster der foretrækker øl på tønde kan blive tilfredsstillet.   

Frisk fadøl

En lækker fadøl skal opbevares køligt, og gerne serveres endnu køligere, den optimale serveringstemperatur er mellem 3-8 grader. Flaskeøl pasteuriseres så den kan opbevares over længere tid. Øl på fad er næsten til hver en tid friskere, da den ikke er pasteuriseret, og opbevares nedkølet fra “fødslen”. Flaskeøl opbevares typisk typisk i pakhuse, hvorfor de udsættes for svingende temperaturer, hvilket i sig kan selv ændre øllets smag. Grundet øl på fad ikke pasteuriseres, og er generelt friskere end flaskeøl, smager en fadøl stortset ens som dengang dengang den blev brygget. Hvis udstyret vedligeholdes ordentligt, vil øl på fad næsten altid smage bedre end den tilsvarende øl på flaske eller dåse.

Fadøl til enhver fest!

Er du til en fyldig, skummende og lys Weissbier fra Franziskaner, eller en mørk og fyldig Erdinger? Måske er du mere til en forfriskende lys hvedeøl fra Hoegaarden eller en iskold Somersby Cider?

Det kan også være, at du foretrækker en god klassisk pilsner fra Tuborg, Carlsberg, Albani eller måske Heineken? Hvis du hellere vil nyde en mørk Newcastle Brown Ale eller en Murphys Stout, ja så har vi selvfølgelig også det.

Uanset hvilken fadøl du foretrækker, så er der ingen tvivl om, at fadøl er en nem og festlig måde at servere iskolde drikkevarer på, og på Bevco.dk har vi fadøl i alle afskygninger. Vi har lækre specialøl, kølige danske klassikere, spændende udenlandske øl, og forfriskende cidere, hvis udvalget skal være stort. Vi har altså fadøl og cider til enhver pris og enhver festlig lejlighed til de skarpeste priser med prismatch og lynhurtig levering. Du kan også altid kontakte vores kundeservice, der er klar med råd og vejledning til dit køb af fadøl.

Klassiske fadøl-brands

Albani er fynboernes foretrukne øl, og har eksisteret siden 1859. Det siges, at en iskold Albani var H.C. Andersens yndlingsøl. Som barn af byen havde den verdenskendte danske digter og forfatter vel heller intet andet valg end den famøse Odense-øl, som nu også serveres som fadøl i form af 1859 versionen, som med dens toner af karamel passer perfekt til klassisk dansk mad. Albani har brugt hele fire typer malt til denne flaske- og fadøl. Derudover kan du købe 25 liters fustager med Classic eller Pilsner.

Vil du prøve kræfter med stout som fadøl, skal du ikke kigge længere end Murphy's. Dette bryggeri blev etableret i den irske by Cork i 1856. Denne stout er en smule mindre tung og en smule mildere end sin konkurrent Guinness. Deres Irish Red som fadøl har toner af karamel med en subtil bitterhed af humle. Brandets klassiske Irish Stout, som de i sin tid blev kendte for, er mørk i farven og er hverken let eller tung i smagen og konsistensen.     

Hoegaarden er en Weissbier stammende fra den belgiske af samme navn. Byen er kendt for at have produceret øl siden middelalderen. Deres varemærke, Witbier, blev brygget for første gang i 1445. Den indeholder blandt andet koriander og appelsinskal, og skal, ifølge producenter, serveres som fadøl for at optimere smagsoplevelsen. Derudover er den ufiltreret, hvilket giver den sit skyet udseende, og serveres i de fleste barer og pubs med en skive citron.

Ligesom Hoegaarden, ejes fadølproducenten Leffe også af det belgiske bryggeri Anheuser-Busch InBev. En abbedi i Leffe blev etableret i 1152 ved Meuse floden i det sydlige Belgien. Deres Blonde udgave indeholder 6,6% alkohol, hvilket gør den en smule stærkere end øvrige øl på markedet, men samtidig produceres den er tilfredsstille flest mulige forbrugere.

Newcastle Brown Ale er en mørk ale produceret i den nordengelske arbejderby Newcastle i 1927. Brandet sælger over 100 mio flasker på årsbasis i Storbritannien alene. Øllen associeres med arbejderklassen, men anses i dag som værende en “trendy, retro” øl. Ved at nyde denne som fadøl får du den ultimative oplevelse af en klassisk engelsk brown ale.    

Her har du et overblik over nogle forskellige fadøl-producerende brands, som for alvor kan sætte gang i festen - uanset anledning. Udforsk vores brede udvalg af fadøl på bevco.dk i dag, og find ud af hvilken fadøl der skal serveres for at optimere dit arrangement og give dine gæster en oplevelse de sent vil glemme, for hvem siger nej til en iskold fadøl?

Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!