Bevco A/S
Account
Cart0
Søg

Italiensk Rødvin

varer

Italiensk rødvin

Italien har æren af at være verdens andenstørste vinproducerende land kun overgået af Frankrig. Til gengæld er det det land i verden, som eksporterer allermest vin, bl.a. også til Danmark, hvor Italienske vine udgør størstedelen af vinimporten. Kvantiteten kan af og til ses afspejlet i kvaliteten, når man kigger på nederste hylde i supermarkedet. Her kan man nemlig godt risikere at støde på knapt så spændende italiensk rødvin, men det skal bestemt ikke være definerende for landet, der ligeledes også producerer nogle af verdens bedste rødvine. 

Det italienske klima

Italiens ikoniske form strækker sig over 1200 km i længden og ligger på 10 breddegrader. Dermed sagt er klimaet utroligt vekslende alt efter område, men typisk vælger man at dele landet på i tre zoner: Norditalien, Centralitalien og Syditalien, der selvfølgelig bliver eksponentielt varmere jo længere mod syd, vi kommer. Med 20 forskellige vinregioner og en status som verdens 2. største vinland, er der selv sagt en del variation i italiensk rødvin alt efter området, de er lavet i. De allerbedste rødvine fra Italien kommer typisk fra bjergområderne, hvor vinstokkene kan få lov at gro i højderne eller på skråninger med gunstige forhold. Det er især rødvinene fra Piemonte og Toscana, der nyder godt af den geografiske placering, og det kan i den grad smages i kvaliteten.

Italienske druer

Foruden den klimamæssige variation er der også over 2000 forskellige druesorter i Italien, hvoraf det skønnes at alt imellem 300 til 500 slags bruges i det daglige. Det store spring heri skyldes, at man aldrig har lavet en officiel kategorisering af de mange druer, der i øvrigt også kan gå under et væld af forskellige navne på trods af at være nogenlunde de samme. Af de mest kendte kan dog nævnes Sangiovese, der bl.a. bruges i Chianto Classico og Brunello samt Nebbiolo-druen, der står bag Barolo og Barbaresco.

Italiens vinhistorie

Rødderne for italiensk vinproduktion stikker dybt, og ligesom i Frankrig er dyrkning og indtagelse af vin en fuldt ud integreret del af den italienske kultur. Der er blevet dyrket vin i landet i mere end 4000 år, men i modsætning til ”rivalerne” fra Frankrig, var italiensk vin i mange år blot et spørgsmål om billig rødvin i store mængder, og landet haltede derfor noget efter, da de andre vinlande begyndte at stramme gevaldigt op for kvaliteten på deres vine. I 1963 indførte italienerne et klassifikationssystem i stil med det, der anvendes til fransk vin, men vi skal dog helt op i 1980’erne, før de for alvor begynder at markere sig som producenter af virkelig god vin. Baggrunden herfor hviler dog på et noget tragisk grundlag, da nogle vinproducenter blandede vinene op med træsprit/methanol for at hæve alkoholprocenten og spare penge. Træsprit er dog på ingen måde anbefalingsværdigt at indtage, og den ulovlige tilføjelse af alkoholen havde grumme konsekvenser. Der blev selv sagt strammet betydeligt op på de italienske regler for vinproduktion herefter, hvilket ledte til en utrolig forbedring af den italienske rødvin.

Italienske rødvine af topkvalitet

I dag er Italien stadig storproducent af de lidt mere ”almindelige” supermarkedsvine, men det afholder bestemt ikke landet fra også at producere nogle af de bedste og mest eksklusive vine i verden. Det er især rødvinene fra Piemonte og Toscana, der har cementeret sig som vine i absolut verdensklasse, hvoraf de absolut mest anerkendte er Barolo, Barbaresco, Brunello og Chianti. Disse rødvine bør opleves, og derfor finder du selvfølgelig også et bredt udvalg af dem i vores sortiment.


Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!