Bevco A/S
Account
Cart0
Søg

Whisky

varer

Whisky til enhver smag

Når snakken falder på spiritus, kommer vi naturligvis ikke udenom en af de mest hårdtslående drenge i klassen, nemlig whisky! Den ikoniske spiritus fås i et utal af smagsvariationer og typer fra forskellige lande, der sågar har indflydelse på selve stavemåden. Køber du en ”whiskey” kommer den som udgangspunkt fra USA og Irland, hvorimod en ”whisky” højst sandsynligt vil være fra enten Skotland, Canada eller Japan. 

Om du skal bruge whisky eller whiskey er sådan set ét fedt: her på Bevco.dk har vi et enormt udvalg af begge dele, så vi kan dække ethvert behov! Er du ude efter den fantastiske Highland Park til smagningen, en gammel kending som Jack Daniels til colaen eller måske en spændende Fireball whisky likør til de mere kreative drinks og shots, så finder du dem alle sammen lige her på siden!  Med vores prismatchgaranti, sikrer vi, at du får lige præcis dén whisky du skal bruge til nettets bedste pris og med dag-til-dag levering.

PS. i resten af teksten, tillader vi os at anvende ”whisky” som en generel term af den nette årsag, at alt andet ville være irriterende og/eller grimt at se på. Beklager på forhånd til alle whisky/whiskey aficionados derude, men engang i mellem må man bare sige æstetik over semantik.

Whiskyens historie – en tvivlsom affære

Whisky er en nærmest mytisk spiritus, især hvad lokaliseringen af dens oprindelse angår. Det er ikke nemt at finde hoved og hale i, hvad der er rigtigt og forkert, når så mange forskellige lande har meldt sig på banen med hver sin skabelsesberetning for den ikoniske drik. Bare prøv at slå ”origin of whisky” op og tæl hvor mange overskrifter, der modsiger hinanden med deres ”definitive” bevis på, at whiskyen altså stammer fra lige netop deres hjemland! Især skotterne og irerne kæmper en indædt kamp for at blive anerkendt som værende den mørke spiritus’ reelle opfinder, men sandheden er nok den, at de begge kæmper forgæves; et endegyldigt svar findes næppe.

Historien går på, at munke tog destilleringskunsten med sig til Skotland og Irland omkring år 1100 (plus/minus 100 år), men i modsætning til de rejsende munkes hjemlande, var der ingen druer at lave vin på i den skotske og irske natur. De havde derimod rigeligt med korn, der kunne moses og fermenteres, og på den måde opstod altså den første whisky – angiveligt.

Fremstilling af Whisky

Fremstillingsprocessen af whisky betinget af fem forskellige faser; maltning, mæskning, gæring, destillation og til sidst modning. Der er mange ting, der har indvirkning på den færdige whiskys smag og kvalitet. Blandt andet har det betydning hvilken vandkvalitet der anvendes, hvilken kornsort der bruges og hvilken gær der gæres med, men valget af fad til lagring og hvor længe, whiskyen ligger her er bestemt også en afgørende faktor! 

Fadene er typisk lavet af eg, og selvom navnet kan bedrage lidt, er der er egentlig tale om tønder. De kan have indeholdt andre former for spiritus tidligere (ofte sherry) for derigennem at trække smag herfra, men også splinternye. De vil også tit være brændt indeni, men det hele afhænger af typen af whisky, der skal produceres. Det samme gør sig gældende for tiden, whiskyen spenderer på fad, før den tappes. De fleste større whiskybrands vil bruge flere fade i deres whisky, hvoraf dem fra ét fad vil være mærket med betegnelsen ”single cask” eller ”single barrel”.

Hvilken whisky skal jeg vælge?

Blended Whisky:
En blended whisky er kendetegnet ved at være blandet af whisky fra minimum to forskellige destillerier, men betegnelsen kan også dække over en blanding af grain- og maltwhisky fra det samme destilleri. Som oftest er det dog førstnævnte, man vil støde på, når man nyder en blended whisky. Kort sagt kan man sige, at smage og variationer sammensættes for at gå op i en større esenhed, ligesom ved fx Johnnie Walker Red- og Black Label Whisky samt Chivas Regal Whisky.

Bourbon
En amerikansk whiskytype (eller ”whiskey”), der skal være fremstillet af minimum 51% majs og være lagret på nye fade i minimum 2 år.  Blandt de mest kendte brands finder man Four Roses, Jim Beam og Maker's Mark. Jack Daniel’s opfylder sådan set også kravene for en bourbon, men har valgt at gå under betegnelsen Tennessee Whiskey i stedet.

Grain Whisky:
En whiskytype, der er fremstillet delvist med andre kornsorter end maltet byg (også bare kaldt malt), heriblandt majs, rug og hvede. Whiskyen er kendetegnet ved at være blød og let i smagen.

Blended Malt Whisky:
Ganske som navnet antyder, er blended malt whisky en blanding af malt whiskyer fra forskellige destillerier.

Single Malt Whisky:
Whisky lavet på malt Single Malt Whisky er brygget på byg, og er oftest blended i flere forskellige træfade, for at opnå en konsistent smag fra den ene tapning til den anden, men man kan også støde på single batches, der udelukkende er tappet fra ét fad. Netop denne nuancerede proces er med til at tilføre Single Malt Whiskyen en spændende aromatisk smag. Rækken af kendte og populære Single Malt Whiskyer tæller blandt andet Bowmore,  Bushmills, Macallan og Highland Park whisky.

Whiskysmagning – tips og tricks

Hvordan er det nu lige med is i whisky? Om man foretrækker at nyde sin whisky ren eller med is, er meget en smagssag. Nogle mener at det er en skam for den rene whisky smag, da den nedsatte temperatur bevirker at smagsløgene ikke opfanger nær så mange nuancer, mens andre mener at en isterning i whiskyen giver en behagelig temperatur og en blødere, mere afrundet smag. Den generelle anbefaling når man skal nyde en god whisky lyder dog på at drikke den ved stuetemperatur i et decideret whiskyglas.

Er du alligevel en af dem, der foretrækker din whisky med is, vil vi gerne trække lidt på japansk spirituskultur og foreslå isterningerne, eller rettere sagt isterningen, de bruger. Japanerne har nemlig gennemskuet, hvordan man bedst holder sin whisky nedkølet uden at nedvande den på ingen tid, og det sker ved hjælp af én stor iskugle! Svaret skal findes i fysikkens verden, idet en kugle har det mindste overfladeareal i forhold til volumen, og derfor vil den være langsommere til at optage varmen fra sine omgivelser end en regulær, firkantet isterning. Jep, I kan tro, der blev fulgt med i fysiktimerne i sin tid!

Hvordan spotter man en god whisky? 

Det er let at sige, at det bare er alderen på whiskyen, der determinerer dens kvalitet, men det er altså ikke et dogme, der altid gør sig gældende. Det er rigtigt, at ældre whisky som oftest vil være dyrere, men pris er ikke nødvendigvis en refleksion af, hvor god whiskyen egentlig er. Dem af en yngre alder til en lidt mere beskeden pris kan uden tvivl også smage fantastisk – i sidste ende afhænger det af dine egne smagspræferencer samt håndværket, der er blevet lagt i whiskyen for producentens side.

Vil du gerne vide mere om whisky, eller har du nogle spørgsmål, som du gerne vil have afklaret, så tøv ikke med at kontakte vores kundeservice. Vi sidder klar til at modtage dit opkald, så vi sammen kan finde frem til de helt rigtige whiskyer – til de helt rigtige priser.

Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!