Bevco A/S
Account
Cart0
Søg

Kaffe & Te

varer

Morgenkaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe; der er ikke den stund, hvor man ikke kan drikke kaffe! Om du nyder den en stille morgenstund, eller høvler den ned natten før en deadline, er den bitre drik, der altid for dig (et godt råd til folk, der skal skrive speciale eller en anden stor opgave: sæt alt formalia op, så snart du begynder at skrive, så du ikke sidder en halv time før aflevering og prøver at få underoverskrifter til at virke og sidetal til at starte på side 3. Det var så lidt).

Selvom smagen er bitter, er det de færreste, der vil undvære kaffen, der da også er den anden mest efterspurgte råvare i verden - kun slået af råolie, men alt taget i betragtning, er det også en umådelig hård konkurrent at være oppe imod. Trods sin verdensomspændende popularitet i dag, så starter kaffens historie ganske ydmygt i Etiopien. En legende lyder på, at en fårehyrdes geder blev helt vilde og tovlige efter at have gnasket i bærerne fra en bestemt plante; de overgearede geder kunne slet og ret ikke falde i søvn, og derfor besluttede fårehyrden sig for at tage bæerne med til abbeden i det lokale munkekloster. Den kære abbed valgte så at gøre det eneste logiske, man kan gøre i den situation; tørre og riste bærerne for derefter at brygge en drik på dem – fred være med, at de ikke havde den fjerneste anelse om, hvad de var, eller hvad de kunne gøre. Derefter skulle rygtet om drikkens opkvikkende effekt have spredt sig til andre klostre, og således var menneskets kaffekærlighed skudt i gang.

Teknisk set ikke en bønne, men kernen i et bær

Kaffe er mørk i farven, en smule bitter og har en stimulerende effekt på mennesker grundet koffeinindholdet, og så kommer den i alverdens udgaver og varianter såsom Café Latte, Cappuccino og Espresso, men iskaffe har efterhånden også vundet et enormt indpas blandt folket!

Kaffebønnens navn er lidt misvisende i og med, den slet ikke er en bønne. I stedet dækker ordet over den koffeinholdige kerne i et kaffebær, der ”udvindes” idet frugtkødet tørres bort, hvorefter en ristes og kværnes til den dejlige kaffe, vi kender og holder af. Hvordan de kværnes og  brygges, afhænger af smagspræferencer og prisklasse;  instant kaffe behøver for eksempel ikke en særlig lang bryggetid, da denne form for kaffe er blevet lavet til et opløseligt pulver, som blot kræver en teske og en smule håndbevægelse. Dette er en meget simpel form for kaffebrygning, men hvis du derimod vil have en lidt mere sofistikeret kop kaffe, kræver det længere tid og apparater som en almindelig kaffemaskine eller en stempelkande. Kaffe, der bruges i disse apparater, er uopløseligt og skal naturligvis filtreres.

Siden 2016 har Brasilien stået for 1/3 (3 mio. tons) af verdens kaffedyrkning, hvilket gør nationen til verdens største kaffeproducent. Ydermere er kaffe mange Ulandes (lovlige) primære eksportvare, hvilket gør den ekstremt værdifuld for disse lande.

Mennesket sagde ”rend og hop” til kaffeplantens evolutionære forsvar

Det antages faktisk, at koffein ikke var en oprindelig ’bestanddel’ i kaffebønner, men i stedet er opstået i en evolutionær proces for at holde planteædere og skadedyr væk. Hvad de stakkels kaffebønner imidlertid ikke kunne forudse, var de ualmindeligt resistente aber, der bare ikke kunne holde deres fedtede grabber fra de teknisk set giftige frø. I modsætning til sådan cirka alle andre skadedyr sagde de nemlig ”namme-nam” i stedet for ”føj”, da de opdagede koffeinens energigivende effekt. Hvad der egentlig var startet som et værn mod ’fjender’ endte i stedet med at blive appellen for den race, der på lang sigt skulle blive den, der kunne nedlægge allerflest kaffebønner, og de stakkels planter kunne altså ikke gøre andet end at se hjælpeløst til, imens deres forsvarsmekanisme blev brugt imod dem til fremstillingen af … Ja, kaffe. Menneskets foragt og ligegyldighed overfor planters giftige forsvarsmekanismer er i sandhed et unikum.

Og så lige lidt om teen også:

Te er en umådelig populær drik, der kommer i alverdens afskygninger både i form af smag, type, og måden den forberedes på. Er du doven (som forfatteren af denne tekst) kan du bare nuppe et tebrev, men er du lidt mere ferm, kan du også brygge din egen med løs te.

Landet, der konsumerer mest te opgjort i vægt, er lidet overraskende Kina, men tager man antallet pr. person (der givetvis nok er lidt mere retvisende, når man tænker på Kinas befolkningstal), så er det faktisk Tyrkiet, der indtager førstepladsen med godt og vel 3 kg. pr. person om året. Herefter kommer irerne, iranerne og så englænderne.

En oprindelse omgærdet af mystik og sagn

Som så mange andre opfindelser, der går flere tusinde år tilbage i tiden, er det ikke synderligt nemt at finde teens egentlige oprindelse. Hvad, vi ved med sikkerhed, er dog, at den stammer fra Asien, nærmere bestemt Kina, der startede med at lave drikken på planten Camellia sinensis, der i daglig tale meget passende også bare kaldes for tebusk. Det ældste fysiske bevis, man har fundet på te, kan dateres helt tilbage til år 59 før vor tidsregning, men det er muligt, at teen er ældre; problemet er, at sprog naturligvis forandrer sig, og kineserne begyndte først at bruge deres nuværende betegnelse for te i år 800. Det er altså uvist, om visse ord af tidligere oprindelse i virkeligheden også har dækket over det, vi vil betegne som te.  

En buddhistisk legende går på, at en munk afgav et løfte om, at han ikke måtte sove i 9 år (som man jo gør), men så kom han alligevel til at tage sig en lille lur under meditation. Da han vågnede, gjorde han det eneste logiske i den sammenhæng; skar sine øjenlåg af i ren og skær afsky over at have været så svag. Og hvad har det med te at gøre, tænker du måske? Jo, øjenlågene slog simpelthen rod og blev til tebusken.

Ligegyldig oprindelse er der ingen tvivl om, at teen har haft en enorm gennemslagskraft fra Asien og videre til resten af verden – faktisk så stor, at den i dag er den mest konsumerede drik i verden - altså lige efter vand, men der er vist også noget med, at mennesker har brug for vand for at overleve og alt det der.

Det der med briterne og te

Selvom briterne ikke er de største forbrugere af te, er de uomtvisteligt forbundet med drikken – desværre ikke helt på baggrund af de fedeste omstændigheder, må man bare erklære. Teen spredte sig i løbet af 1500-tallet over det europæiske kontinent via det Nederlandske Ostindiske Kompagni, hvor den blev umådelig populær, men desværre er der ikke noget, der får lov at forblive allemandseje, så snart overklassen får deres fedtede, små fingre i det, og det skal vi love for den britiske overklasse gjorde.

Teen kom først rigtigt til England omkring 1662, da Charles II giftede sig med den portugisiske prinsesse, Katarina af Braganza. Med sig havde hun et lille skrin, der indeholdt den fineste kinesiske te, som blev skænket flittigt til hoffets aristokratiske bekendtskaber, og herefter gik det stærkt. Te var ikke blot te. Tværtimod blev den et statussymbol i sig selv, der udelukkende var forbeholdt de velhavende, der havde råd til den importerede vare. Hvis du nogensinde har undret dig over den ualmindeligt store mængde af gamle malerier, der portrætterer folk, der drikker te, har du altså svaret her; havde du råd til te, var du en del af eliten, og så var du jo naturligvis også indehaver af et fantastisk intellekt og gode gener (der er jo ikke noget, der siger gode gener som den indavl, der foregik i samtlige europæiske kongehuse).

Senere fik englænderne også stablet en god, gedigen studehandel på benene, da de (ulovligt) begyndte at smugle opium til Kina i bytte for te, silke og porcelæn, og således blev vejen banet for både den første- og anden opiumskrig. Vi kommer selvfølgelig heller ikke udenom Boston Tea Party da kolonisterne i Amerika protesterede mod englændernes høje skatter og deres egen mangel på politisk repræsentation ved at høvle te i Boston havn. Det er selvfølgelig alt sammen noget mere kompliceret end det, men det er sikkert og vist, at englænderne har været nogle rigtige lurendrejere, hvad te angår!

I dag er te selv sagt en noget mere fredelig affære, der har formået at ryste det meste af sine overklasses-associationer fra sig. Det er i hvert fald umådeligt svært at være forbeholdt eliten og samtidig bære titlen som den anden mest konsumerede væske i verden – og tak for det, siger vi bare! 

I vores brede sortiment af kaffe og te, kan du uden tvivl finde produkter som passer til alle smagsløg og generelle præferencer!

Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!