Bevco A/S
Account
Cart0
Søg
 
Image linkNew Western Dry Gin - en fællesbetegnelse for alle nye gin?


Gin er en type spiritus, der går rigtig langt tilbage, og i næsten al sin levetid, har den været defineret af særligt én af sine ingredienser – Enebær. Smagen af grannåle, som mange ynder at beskrive det, kommer fra denne ingrediens, der altid skal være til stede i en gin. Definitionen af gin har traditionelt været, at det er en klar, farveløs spiritus, hvis primære smag SKAL være enebær. Selvom de fleste gin også tæller faste ingredienser som korianderfrø, kvanrod, lakridsrod og citrusfrugter, er de ikke en del af smagsdefinitionen. Denne opfattelse har dannet grundlaget for den mest udbredte gin-stil, som er hvad de fleste tænker på, når de hører ordet gin – London Dry Gin. Den er defineret ikke kun af sin smag, men også af den måde den produceres på, hvor forskellige botanicals redestilleres i neutral alkohol, og smagen altså domineres af enebær. I årevis har denne stilart defineret gin-markedet, og det var nærmest umuligt at finde en succesfuld gin på det globale marked for 20 år siden, som ikke bar denne betegnelse. Ud over denne stil findes og fandtes der stadig forskellige former for gin, såsom Sloe Gin og Old Tom Gin, hver med deres særpræg, og som altid kun har taget en niche-del af markedet. For god ordens skyld skal det nævnes, at London dry er en stilart og ikke en regionalt beskyttet titel, og denne type gin kan- og bliver lavet i hele verden.

Denne kontekst var vigtig, før vi kan dykke ned i, hvad denne tekst egentlig handler om - skabelsen af en ny type gin, der har fundet sin plads på markedet, men først for nylig har fået sin egen kategori. Den samler en masse forskelligartede gin, der før stod et sted udenfor nogen kategori, eller sågar modvilligt blev taget med i London Dry-kategorien. Siden starten af det 21. århundrede er udvalget af gin vokset fra nogle få globalt kendte mærker til utallige forskellige gins fra både små og store destillerier (bare se hvor mange forskellige gin der er i vores sortiment!). Man taler om en gin-revolution, der startede i 2013, da det i England blev lovligt at destillere gin i små mængder (small batch gin), hvilket banede vejen for utallige små destillerier, og en stigning i salget. Nye former for gin var dog allerede på markedet inden da, og nogle af dem har vokset sig store og skabt vedvarende brands.

Hvad næsten alle disse nye gin har tilfælles, er hvad man vel kan betegne som et ”opgør” med enebær. Mens definitionen af en London Dry Gin er, at smagen SKAL være domineret af enebær, vælger disse gins at fremhæve andre botanicals for at skabe en gin, hvor ingredienserne samarbejder mere ligeværdigt. Begrebet New Western Dry Gin er skabt af Ryan Magarian, som er en af skaberne bag Aviation Gin, og dækker over denne ”nye” gin-type. Aviation gin blev skabt tilbage i 2006, med det formål at skabe en mindre parfumeret gin, der ikke udelukkende smagte af enebær, og som ville smage godt i cocktailen, Aviation, deraf navnet. I Ryans egne ord skulle de forskellige botanicals arbejde mere demokratisk sammen, hvor enebær dog stadig besad præsidentembedet. Et andet godt eksempel på de første gin af denne type er Hendrick’s gin, der i starten af 00’erne lagde en ny dagsorden for gin med dens usædvanlige fokus på agurk og rosenblade. I dag er den bredt kendt og en af den bedst sælgende premium gin på markedet, og trods dens fokus på agurk og rosenblade, banker der stadig et enebærhjerte inde i brystet på den.

Selvom det er længe siden, at disse gins blev skabt og indtog deres plads på markedet, har det taget tid at finde en bedre måde at sætte dem sammen på end blot at kalde dem ting som "modern gin" eller "Contemporary craft gin." New Western Dry Gin begrebet har langsomt vundet indpas over de seneste par år, i takt med at både store og små destillerier har taget det til sig. Selvom begrebet bærer ”Western” i sin titel er der ligesom ved London Dry ikke nogen geografiske krav, og en gin af typen kan sagtens komme fra Japan (Japan er faktisk på mange måder allerlængst fremme med denne type gin!) Det er vigtigt at nævne, at alle disse gin som udgangspunkt fremstilles på helt samme måde som en London Dry, og derfor ikke kan sammenlignes med andre stilarter som Sloe Gin eller Old Tom Gin. Den alt afgørende forskel er, at smagen ikke ”domineres” af enebær, sådan som en London Dry skal. Denne definition, der naturligvis lagde meget op til fortolkning, handlede netop kun om smag, og ikke om mængden af enebær der skal bruges. Det ”fangede” disse nye gin i en gammel betegnelse, hvor de kun marginalt adskilte sig, og så alligevel tydelig bragte en ny tilgang og smag med sig. Flere af disse nye gin, som egentlig passer bedre under den nye definition, skriver stadig London Dry på deres etiketter, fordi at det kan hjælpe med salget at læne sig op af noget kendt. Den store stigning i salget af gin på verdensplan er dog især forankret i denne nye type gins opgør med fortidens smag. Hvor gin før blev anset for noget som kun de gamle gad drikke, er det i dag nydt bredt på tværs af aldersgruppe og køn. Betegnelsen "New Western Dry Gin" antyder altså en ny, moderne tilgang til ginproduktion, der udfordrer og udvider rammerne for, hvad der er muligt inden for denne spirituskategori.

Vi kan kun anbefale at udforske denne ”nye” genre af gin, som så i virkeligheden ikke er ny – den har bare endelig fået et navn. Især folk, der tidligere har været skeptiske over for gin på grund af den overvældende smag af enebær, kan her finde en gin, der bedre passer til deres smagsløg. Den mest oplagte måde at nyde dem på er i en Gin & Tonic, hvor de matches med en tonicvand, der matcher deres botaniske ingredienser. Man kan også drikke dem rent over is, da de generelt er mindre ”skarpe” og typisk også sødere end en London Dry Gin, men det er alligevel de færreste, der drikker gin rent nu om dage. De kan også være fantastiske i forskellige cocktails, især hvis man matcher ingredienserne i gin og cocktail, som f.eks. Hendrick’s Gin og en cocktail med agurk (som f.eks. en Eastside). Eftersom stilarten spænder utrolig bredt, er det svært at lave nogle generelle regler eller tips, andet end at prøve sig frem og stole på sine smagsløg. New Western Dry Gins er i hvert fald kommet for at blive, og vi er rigtig spændte på, hvad den næste store gin bliver, der ligesom Hendrick’s og Aviation redefinerer den gængse opfattelse af, hvad vi kan vente os af en gin.


Image link
Image link
Image link

 Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!