Bevco A/S
Søg
Account
Cart
 
Image link

Det kræver ikke ret meget at komme i gang med at lave rigtig lækre cocktails og drinks derhjemme, og det starter med hvilke flasker du har til rådighed. I denne artikel beskriver vi de 6 forskellige basisspiritus, du skal anskaffe dig først, for at komme godt i gang med at lave cocktails. Hvad der forstås ved basisspiritus er, at den i langt de fleste opskrifter vil indgå som det alkoholiske hovedelement, altså være det alkohol der indgår i den største mængde. De vil typisk heller ikke blive mixet med hinanden, men i stedet blandes med forskellige likører, citrusfrugter, sirupper, læskedrikke osv. Det kan virke som en dyr fornøjelse at købe ind til sin egen bar, men har man først en god base med de forskellige basisspiritus, så er det bare at erstatte dem løbende som de bliver tomme, uden nogen stor udskrivning på én gang. Med disse blot 6 forskellige flasker kan du lave hundredvis, hvis ikke tusindvis af forskellige cocktails.


1. Gin - den alsidige, der ved lidt om alting

Den evigt populære gin, der er kendt og elsket af alle (voksne) aldersgrupper, er en af de allermest brugte elementer i cocktails, og det er der god grund til. Gin tilfører både et skarpt og gennemsigtigt look til cocktails, og tilfører kompleksitet fra dens brede palette af botaniske elementer. Den har en utrolig stor alsidighed, og gør sig lige så godt i et væld af forfriskende sours og longdrinks, som i mere alkoholtunge dry martinis. Gin har på mange måder haft en renæssance i de seneste 15-20 år, og der er kommet enormt mange lækre og nyskabende gin på markedet, der bryder med de traditionelle regler og normer om, at gin skal være gennemdomineret af smagen af enebær, som det er standarden i gintypen, London Dry. Mange af disse kan være fabelagtige i gin & tonics og martinis, hvor ginnen virkelig er i fokus, men de vil ofte være mere anonyme i drinks, der indeholder forskellige likører og citrussaft. Derfor anbefaler vi, at ens go-to cocktail gin er en London Dry Gin, da de klassiske opskrifter også går rigtig mange år tilbage i tiden, og dengang var London Dry næsten den eneste type, som man kunne få fat i.

2. Vodka - den perfekte wingman, der er venner med alle

Vodka er en af de mest populære cocktailingredienser, der tilføjer masser af fylde og alkoholstyrke til en cocktail, uden at bringe så meget smag med sig. På mange måder er vodkaens rolle i en cocktail at være den perfekte wingman – den er med for at få de andre elementer i drinken til at vise deres bedste side. Der findes et væld af cocktails med vodka, der som oftest er blandinger af forskellige frugtsmage, ligesom den ofte bruges i mælkebaserede cocktails. Vodka er derfor også god for begynderen, der kan få styr på sine citrussmage og teknikker, uden at en stærk alkohol enten overdominerer eller forsvinder. Idealet for en god vodka er fraværet af bismage, den skal være så ren og glat som muligt, hvilket er perfekt i friske og læskende sours og longdrinks.

3. Hvid Rom - din ven fra troperne, der ikke vil stereotypiseres

Rom er en enormt alsidig kategori, og er nok den basespiritus, hvor der en længst afstand mellem smagen af de forskellige typer – der er rigtig stor forskel på en sprød hvid rom og en mørk overproof pot still rom. Derfor er rom også den mest forvirrende gruppe af basisspiritus, hvor man hurtigst kan lave argumenter for, at du ikke kan nøjes med kun én rom i dit barskab, der er hele barer og hele bøger, der udelukkende er dedikeret til romcocktails, og den særlige subgenre af cocktailkulturen man kalder for Tiki-kultur. Skal du dog kun have én rom derhjemme, så er vores anbefaling at finde en god hvid rom. Der er tonsvis af opskrifter med den, og den bruges i kendte longdrinks som Dark n´ Stormy og Mojitos, men også i den klassiske Daiquiri og alle dens variationer. 

4. Bourbon - den stilfulde amerikaner, der har læst alle klassikerne

Whisky er en rigtig bred kategori, men vi må som det første slå én ting fast – skotsk whisky og amerikansk bourbon er ikke det samme, og derfor bør du altid bruge dén, som opskriften beder om. Står der bare ”whisky,” så find en anden opskrift, det er ikke seriøst. Til din hjemmebar vil det være optimalt at have begge dele, men hvis vi kun må vælge én, så falder vores valg på en god bourbon. Næsten alle cocktails kan spores tilbage til nogle få arketyper, og de fleste af dem opstod i USA i 1800-tallet, og var bourbonbaserede. Der er derfor væsentligt flere kendte cocktails at lave med den amerikanske whisky, og de bringer en helt særlig rundhed til smagsoplevelsen. Du kan til gengæld godt bruge bourbon eller rye rimelig omskifteligt, selvom opskriften specificerer den ene – det er mere et spektrum indenfor smag, hvor rye typisk er mere tør og spicy, og bourbon er sødere og rundere.

5. Cognac/Brandy - den introverte og stille, der overrasker med sin dybde

Hvis du er i tvivl om hvad forskellen er på cognac og brandy, så brug denne huskeregel – Al cognac er brandy, men ikke al brandy er cognac. Hvad det betyder i forhold til at bruge i cocktails er dette – hvis der i en opskrift står cognac som ingrediens, så kan du altid bruge en brandy og omvendt. I rigtig mange opskrifter vil der stå cognac af historiske årsager, det var hvad man drak i USA i tiden hvor mange cocktails opstod, men du får typisk mere kvalitet for pengene hvis du vælger en brandy. Som cocktailingrediens er Cognac/Brandy ikke helt så alment kendt, måske fordi det associeres med noget gamle mennesker drikker. Det snyder dog mange for at opleve en masse lækre og klassiske cocktails, som sidecars og brandy crustas, der gør brug af brandyens markante frugtighed. Du behøver ikke bruge en dyr cognac i din cocktail, du kan fint bruge en brandy eller VS cognac med få år på tønden.

6. Tequila - den frække mexicaner, der altid bliver misforstået

Tequila lå lige på nippet til ikke at ryge med på denne liste, men fik alligevel gjort den oplagte top-5 til en top-6. For tequila kan altså bare noget i cocktails, hvad er en hjemmebar værd, hvis ikke den kan lave sprøde margaritas og læskende palomas? Det afgørende for tequila som cocktailingrediens, er at man benytter en i god kvalitet. Reglerne for tequila er strenge, bortset fra at de kun skal være lavet på minimum 51% agave. Det betyder, at der bliver lavet en masse billig tequila, hvor de resterende 49% er lavet på billig majssirup og lignende, såkaldte ”mixtos,” der gennem betegnelser som silver og gold, forsøger at kamuflere deres manglende renhed (der står aldrig på en flaske, at det er en mixto). Disse tequilaer kan såmænd være fine nok, men de har sjældent den lækre og delikate agavesmag, som en tequila lavet på 100% agave har. Vi anbefaler derfor at bruge en tequila på 100% agave til dine cocktails, og at det er en ”blanco” (dvs. den ikke er lagret på fad). Allieret med sådan en sag kan du lave virkelig lækre cocktails, der kan slå selv den mest forbitrede tequila-hader i tvivl om sin overbevisning.

Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!