1. Aperol blev opfundet i 1919 af brødrene Luigi og Silvio Barbieri i den italienske by Padova. Det tog dem 7 års eksperimentering at skabe den berømte orange amaro.
2. Selvom Aperol ofte beskrives som en ”aperitivo,” er det faktisk den drink, man laver med den, der kaldes en aperitivo. Aperol tilhører en bred kategori af italienske urtelikører der kaldes Amaro (Amari i flertal). Andre kendte amari udover Aperol inkluderer Campari, Cynar, Averna m.fl.
3. Navnet Aperol er inspireret af det franske ord ”aperitif” som beskriver en let og frisk drink der er designet til at øge appetitten inden et måltid. ”Apéro” er italiensk slang for aperitivo.
4. Aperol er ejet af Campari Group, og de to amari sammenlignes ofte. De kan erstatte hinanden i forskellige drinks og cocktails, da de har mange af de samme urtede smage samt noter af appelsin. Dog er der forskelle i alkoholprocenten og ISÆR i bitterheden, hvor Campari er så bittert, at selv hærdede fans af bitre IPA-øl får testet deres grænser.
5. Aperol er glutenfri, vegansk og indeholder ikke nødder.
6. En Aperol Spritz er blot én af de mange lækre drinks, man kan lave med den alsidige Aperol. Prøv den også over is med en skive appelsin, eller i en Negroni i stedet for campari.
7. Det siges, at der drikkes 300.000 spritzes om dagen i Venedig-regionen i Italien. Skål, siger vi bare!
8. Den første og originale Spritz kaldes en ”Spritz Veneziano” og er lavet med Select Aperitivo, der minder en del om Aperol, men har mindre sødme og en anelse mere bitterhed.
9. Hvis du besøger Venedig-området og bestiller en original Spritz, kan du blive overrasket over, at den ikke serveres med Prosecco, men med almindelig tør hvidvin.
10. Ordet Spritz siges at komme fra Østrigske turister, der i 1800-tallet besøgte Italien og tilsatte en smule vand med brus (spritz) til de italienske vine for at gøre dem mere behagelige. Med tiden har denne tilsætning af brus udviklet sig til, at vinen også skal være mousserende, og amaroen blev tilføjet for at skabe bitterhed, sødme og kompleksitet.