0,00 DKK inkl. moms
Filtrer produkter

Mousserende Vin

Champagne, cava, asti, spumante, crément, sekt, lambrusco og prosecco – alle sammen er de navne på forskellige typer af mousserende vin. Champagne må siges at være den største kategori indenfor mousserende vine. Derfor har vi også tildelt champagnen en hel kategori for sig her på Bevco.dk.

Mousserende Vin

Hvad er mousserende vin?

Mousserende vin rummer en bred vifte af varianter og smagsnuancer, men fællesnævneren er, at de alle kort fortalt er hvidvin tilsat kulsyre. Kulsyren tilfører med sine bobler vinen en frisked, der er særligt kendetegnende for mousserende vine.

Som sagt er mousserende vin, kort fortalt hvidvin, der er tilsat kulsyre. Fremstillingen af vin foregår ved at man tilfører druesaften gær, således at saften kan udvikle sig i smag og styrke. Gæren omdanner således druesaftens sukkerindhold til alkohol samtidig med at gæringen udskiller drikkens kuldioxid. Denne fremstillingsproces foregår typisk i åbne kar, så netop kuldioxiden kan sive ud af saften – og resultat heraf bliver som bekendt den klassiske hvidvin uden bobler.

Fremstilling af mousserende vin

Når man derimod producerer mousserende vin foregår fermenteringen, altså gæringen, i lufttætte kar eller flasker, således at vinen bibeholder sit kuldioxid indhold. Ydermere udsættes vinen for op til flere gæringer, hvor der løbende tilsættes sukker og gær til vindruesaften. Denne proces medvirker at kulsyren forbliver i vinen, og at den dermed kan betegnes som en mousserende vin – altså vin med bobler.

Cremant, Cava, Prosecco, Asti, Sekt eller Espumante?

Der kan som udgangspunkt produceres mousserende vin i hele verden, og typisk har hvert land sine egne regulativer, der dikterer hvad de forskellige mousserende vine kan kalde sig.

I Frankrig er det eksempelvis kun i områderne Alsace, Bordeaux, Bourgogne og Loire at man må producere mousserende vin og betegne den en Cremant. Derudover siger regulativerne ydermere at druerne udelukkende må håndhøstes og at  2. gæringen skal foregå i flasken, ligesom i Champagne. Slutteligt skal den mousserende vin lagre i minimum et år før den må sælges og nydes.

Spanien er kendt for deres produktion af den mousserende vin, Cava. Ifølge de spanske vin regulativer er der kun otte områder i Spanien, hvor cavaen må produceres. Langt størstedelen af cavaproduktionen finder dog sted i regionen omkring Barcelona.

Også Italien er yderst velkendt for sine mousserende vine. Herfra stammer både Asti fra Piemonte, Lambrusco fra Emilia og Prosecco fra Veneto. I modsætning til den franske Cremant og den spanske Cava, er der i Italien ikke ligeså strenge krav til, at de mousserende vine skal produceres ud fra traditionelle forskrifter.

Tyskland og Portugal melder sig også på banen med en mousserende vin spiller. Nemlig sekt fra Tyskland og Espumante fra Portugal. Listen er lang, og ovennævnte er kun et lille udsnit af et stort og varieret udvalg af mousserende vine.

Smagen af mousserende vin

Mousserende vin kan spænde vidt i farvenuancer. I alt fra bobler i bleggule farver, i rosa og lyserøde toner og i mere og dybe rødlige nuancer. Men i modsætning til eksempelvis rosévin, er farven på mousserende vin som oftest ikke det mest interessante ved drikken. Oplevelsen ligger i langt højere grad i smagsudtrykket og i den livlighed boblerne tilfører vinen.

En tommelfingerregel lyder, at desto mindre og mindre livlige boblerne er i en mousserende vin, desto mere finesse og karakter har den. Boblerne er altså med til at definere kvaliteten på den mousserende vin. Hvis du skænker en luksus mousserende vin af høj kvalitet op i glasset, vil du typisk opleve at vinens bobler bevæger sig mod overfladen i rolige, sammensatte kæder. Boblernes rolige fremtoning giver i højere grad mulighed for at smage på vinens aromaer, da voldsomme og hvirvlende bobler ikke overtager smagsoplevelsen.

Mousserende vine er ofte mere afdæmpet i deres aromatiske udtryk end normale vine. I mousserende vine finder man typisk undertoner af frugter og blomsteragtige toner, der giver smagen liv, sødme og dybde. Syreindholdet i mousserende vine tilfører struktur og er med til at fremhæve de forskellige smagsnuancer, som vinen indeholder.

Mousserende vin og mad

Mousserende vin og mad er en ganske god kombination. Vinen har med sine bobler og høje syreindhold den grundlæggende egenskab, at den renser munden og frigør smagsløgene. Derudover er den friske, boblende vin god til lidt federe og tunge retter, da den tilfører friskhed og syre til smagsoplevelsen. Generelt er mousserende vin en lækker drik til skaldyr og fisk.

Du kan se vores udvalg og købe din mousserende vin på Bevco.dk. Vi sidder også klar med råd og vejledning på vores kundeservicetelefon, hvis du har brug for det før du køber din mousserende vin på Bevco.dk.

Velkommen til Bevco

Er du privat- eller erhvervskunde?

Du bekræfter herved at være fyldt 18 år
er du ikke fyldt 18 år klik her