LEVERING INDEN JUL - BESTIL SENEST TORSDAG D. 20. DECEMBER KL. 14:00 - LÆS MERE

Luk
MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Filtrer produkter

Mjød

Mjød

Hvad er mjød?

Mjød fremstilles ved at fermentere honning med vand, ofte med diverse frugter, krydderier, korn og humle. Alkoholindholdet ligger mellem 3,5% og ca. 20%. Det definerende karaktertræk ved mjød er, at størstedelen af drikkevarens fermenteret sukker kommer fra honning. Den findes med og uden brus, og der findes også tørre og søde udgaver.

Mjød er en af de klart ældste alkoholiske drikkevarer, og begyndte at blive fremstillet i oldtiden i Europa, Afrika og Asien. Det har desuden spillet en vigtig rolle i diverse mytologier. I Nordisk mytologi var skjaldemjøden et magisk produkt som blev fremstillet af Kvasers blod, der gav digteriske evner til enhver der drak det.

Mange kulturer anser mjød og honningvin for værende det samme produkt, der er dog nogle kulturer og lande hvor de to drikke bliver skelnet. Ungarerne holder fast i, at mjød er lavet på honning, vand og gær, hvor honningvin er lavet på fortyndet honning, fermenteret på resterne af druer og diverse andre frugter.   

Mjøds Historie

Mjød kan spores tilbage til dyrkningen af kinesisk pottemagerkunst fra 7000 år f.Kr. har afsløret kemiske tegn som stemmer overens med honning, ris og andre økologiske forbindelser associeret med fermenteringsprocessen. Den ældste beskrivelse af mjød daterer tilbage til Rigveda hymnerne, som stammer fra Indien. Hymnerne stammer fra en af de helligste bøger i hinduisme fra omkring 1700-1100 år f.Kr. Det siges at være den foretrukne drikkevarer i oldtidens Grækenland. Aristotele nævner mjød i sin afhandling Meteorologi. Den legendariske forfatter, J.R.R. Tolkien, refererer til mjødhallen i sine fortællinger som værende et vigtigt samlepunkt for kongerigets mest profilerede karakterer.   

I England blev mjød, blandet med bestemte typer urter og krydderier, brugt medicinalt. Ved at blande urter med den søde væske kunne man nemmere indtage de ubehagelige urter. Ved at drikke blandingen, kunne man angiveligt kurere depression og hypokondri.

Desuden stammer termen Honeymoon fra middelalderen, hvor man som nygifte drak honningvin i en helmånecyklus. Alt mjødets gyldne essens skulle angiveligt sikre et frugtbart forhold med masser af børn.

Hvordan Fremstilles mjød?

Den gær der bruges til fremstillingen af mjød er ofte identisk til den der bruges til fremstillingen af vin. Mange der producerer hjemmelavet mjød vælger at bruge vingær, især hvidvinsgær, i stedet for almindelig gær.

Ved at måle dets gravitet én gang inden fermenteringen, og derefter igennem hele fermenteringsprocessen, kan man ved brug af et hydrometer og et refraktometer determinere alkoholindholdet som mjødet vil indeholde. Denne proces har også en anden funktion, i det dén der producerer det kan se om et parti er blevet bremset for tidligt i fermenteringsprocessen.

Det har vist sig, at det ofte fermenterer bedst i de samme temperaturer som vin.

Efter den indledende fermentering er røget drastisk ned i tempo bliver mjødet flyttet over i en anden container, som kaldes den sekundære fermenteringsproces.

Nogle af de prominente producenter har udstyr til at lade den primære og sekundære fermentering ske i den samme beholder.

Hvordan smager mjød?

Mjød smager typisk af honning, men honning har faktisk et hav af forskellige smage og aromaer. Faktisk langt flere end vindruer og korn. Det skal dog nævnes, at blot fordi det er lavet på honning, betyder det ikke nødvendigvis, at den er sød. Mjød findes, ligesom øl og vin, i forskellige udgaver. Mange tror, at det er sødt og tykt, men der findes en masse andre typer, som er lette, sprøde og tørre.

Mjød findes i en masse forskellige smagsvarianter, som afhænger af honningens kilde, tilsætningsstoffer, gæren brugt under fremstillingen og aldringsprocessen. En mere avanceret udgave kaldes metheglin, og indeholder blandt andet kanel og muskatnød. En anden mjød der indeholder frugterne hindbær, brombær og jordbær kaldes melomel, som engang også blev brugt til konservering af madvarer, så sommervarerne kunne holde sig til vinter. En mjød fermenteret på druejuice kaldes pyment.

Hvornår drikker man mjød?

Kældertemperatur er den optimale temperatur at servere drikkevaren på, og folk er så småt begyndte at eksperimentere med diverse typer af mjød med forskellige madretter. Entusiaster påstår, at mjød kan, afhængig af type, kombineres med alt fra chokolade til fisk. Der er efterhånden så mange varianter, at man kan kombinere det med den samme med som du parrer vin med. Denne type man typisk drikker i dag kan nemmere sammenlignes med vin end øl. Et produkt uden frugtjuice kan opbevares i rustfrie ståltanke eller eg tønder i op til 20 år.

Mjød-brands

Egelund

Hos bevco.dk kan du købe Egelund; den eneste producent i Danmark der fremstiller en tør mjød. Dette produkt minder om en krydret hvidvin, og kan sagtens nydes til et måltid.

Valhalla

Valhalla mjød produceres på rene danske naturprodukter, blandt andet Lyng- og blomsterhonning. Valhalla Mjød er ”en gudedrik for godtfolk”. Den er en smule tør og hverken for kraftig eller let.

Petersen & sønner

Denne mjød er kulminationen kærlighed, håndværk og gode råvarer. Der bruges udelukkende danske kvalitetsråvarer. Den kan nydes for sig, til selskab eller desserten. Der foreslås, at denne bør drikkes af et glas der samler mjødens aromaer. Den har en alkoholprocent på 15%.

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer med alkohol hos bevco.dk