MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Filtrer produkter

Hvidvin

En flaske hvidvin kan være mange ting. Den kan være alt lige fra solmoden, gylden og sødlig - til tør, let og klar. Derudover kan hvidvine i modsætning til eksempelvis rødvine på én og samme tid indeholde en særlig sødme og en frisk syre, som ville gøre andre vine sure. Hvidvin er for mange tæt forbundet med lækre fiskeretter, lune sommerdage og ren og skær nydelse.

Hvidvin

Et hav af hvidvin

På bevco.dk har vi samlet et bredt udvalg af hvidvin til forskellige priser og med forskellige egenskaber, men synes du, det er lidt en jungle at finde frem til den helt rigtige hvidvin? Hvilken pris, hvilken drue, hvilken farve, tør eller sød.. Ja, der er mange overvejelser man kan gøre sig, når man skal vælge den rette hvidvin.

Der er en verden af hvidvine og smagsnuancer. Der er hvidvin til enhver lejlighed og enhver smag, så snyd ikke dig selv for en fantastisk og opfriskende smagsoplevelse. Måske vi kan hjælpe dig lidt på vej, ved at fortælle lidt om de forskellige druetyper og mere kendte hvidvine.       

De bedste hvidvinsdruer

Nogle af de bedste hvidvins druer siges ofte at være Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Pinot Gris. Men lad os bare slå fast én gang for alle, at det naturligvis er med hvidvin, som med alt andet – det er et spørgsmål om smag. Der er altså ingen endegyldig definition på hvad en god hvidvin er. Det kan være et spørgsmål om pris på vinen, om kvaliteten af druen, om produktionen og meget andet, men mest af alt så afhænger det af individuel smag og præference.                  

Chardonnay druen er en smuk grøn drue. De rigtig gode Chardonnay hvidvine kommer oftest fra det franske vindistrikt Bourgogne, dog kan Chardonnay druen dyrkes mange steder i verden, hvor klima og temperatur er til det. En Chardonnay er særligt velegnet til fisk og lidt federe oste. Hvidvinen serveres også typisk som en form for aperitif.

Sauvignon Blanc dyrkes særligt i distrikterne Bordeaux og Loire  Frankrig. Sauvignon Blanc er en populær drue, og den tilfører typisk hvidvinen en blød smag af hyldeblomst og nyslået græs. Den friske smag, med en let sødme gør den særlig god i samspil med lyst kød og skaldyr.

Riesling må siges at være den drue, der repræsenterer størstedelen af hvidvine. Riesling er typisk en let drikkelig drue, der går fint til de fleste retter. Er du i tvivl om hvilken hvidvin, du skal vælge til en bestemt ret, så går du som regel aldrig helt galt i byen med en lækker Riesling.

Pinot Gris, er en drue sort, der typisk dyrkes i Alsace i Frankrig og i det nordlige Italien. Pinot vinene varierer i smagsudtryk, da de forskellige fremstillingslande har indflydelse på produktion og dermed smag. Hvor vinene dyrket i franske Alsace tilbyder en lidt sødere og fyldigere smag, er hvidvinene fra det nordlige Italien typisk mere intense og kraftige i smagen. Pinot Gris passer perfekt til lette, lyse friske retter.

Hvidvin vs Rødvin

Gode hvidvinde tilbyder smagsnuancer og smagsoplevelser på lige fod med lækre rødvine. En god hvidvin er kendetegnet ved at indeholde et hav af nuancer i smag og udtryk og ved at være fyldig og blød i smagen.  Gode hvidvine giver oplevelser på fuld højde med de røde vine. Der kan være utrolig mange nuancer i god hvidvin, og en lækker hvidvin stimulerer alle sanser med sin smukke lyse toner, sine fine duftfacetter og sin på én og samme tid sødme og syre i smagen.

Hvidvine er altså typisk mere forfriskende end rødvinde, og de har et  lettere udtryk i både stil og smag. Netop hvidvinens lethed, gør den ideel til forår og sommer, hvor den lyse friske vin er dejlig læskende og kan nydes afkølet. Ligesom rødvin egner hvidvin sig også til brug i madlavningen. Hvidvinen har på grund af dens syreindhold nogle egenskaber der er med til at mørne kød og fisk.

Hvidvins tørstig? Så spring videre til vores udvalg af lækre hvidvine. Du kan også kontakte vores personale, der gerne giver dig et par ekstra råd og vejledning med på vejen inden du køber din hvidvin.

Hvad er hvidvin?

Hvidvin er en lys vin, der er produceret af gule og grønne druer. Alternativt kan man også producere hvidvin af blå druer, såfremt skallen bliver fjernet inden gæringsprocessen påbegyndes. Vinen er grønlig eller gulig.

Hvidvin kan produceres alle steder, hvor der kan dyrkes vindruer. Dette er en af grundene til, at der også bliver produceret hvidvin i Nordeuropa. Nogle hvidvine bruges til at lave mousserende vin, heriblandt også champagne.

Langt de fleste hvidvine bør serveres afkølet, nærmere bestemt ved en temperatur mellem 6-9 grader. Er der tale om en meget fyldig vin, så er det yderst vigtigt, at man serverer den ved den rette temperatur.

Det er nemlig temperaturen, der sikrer, at vinens nuancer kan komme til deres fulde ret.

Hvornår er hvidvin for gammel?

Når du har købt en hvidvin, så bør du drikke den inden for en tidsramme på cirka 2 år. Det skal dog siges, at hvidvin ikke bliver dårlig på samme måde som eksempelvis fødevarer, hvor man kan blive syg. Du kan stadig drikke den, hvis den skulle stå i lidt over 2 år.

Dog vil du ikke få den samme oplevelse, sammenlignet den oplevelse, du måtte få ved en hvidvin, der ikke har stået i over 2 år. En hvidvin mister efter de 2 år den friskhed, samt den syrlige smagsnuance, man forventer af en hvidvin.

Når en hvidvin begynder at blive for gammel, vil den ofte begynde at blive mere orange i farven. Dette er en god indikator for, hvorvidt din hvidvin er frisk eller for gammel.

Hvor længe kan en åben hvidvin holde?

Sidder du en aften og nyder et dejligt glas afkølet hvidvin, men ikke drikker hele flasken, kan du så gemme resten i køleskabet? Ja, det kan du sagtens, men man har desværre ikke videre lang tid til at få konsumeret resten af flaskens indhold.

Når vinen først er blevet åbnet, så bør man umiddelbart efter man er færdig med flasken sætte proppen eller låget på igen, hvorefter den skal stilles i køleskabet. Her kan den så stå i godt to dage, hvorefter den ikke længere er god at drikke.

Du kan altså drikke din hvidvin inden for 2 dage efter den er blevet åbnet, såfremt den opbevares i køleskabet.

Hvor gammel kan hvidvin blive?

Hvidvine har vidt forskellige lagringspotentialer. Lagringspotentialer er den tidsramme, en vin kan holde til at lagre, før den bliver dårlig. Hvidvine kan modsat de mørkere vintyper ofte ikke holde til at lagre i mange år, der er dog undtagelser på dette.

Her er lagringspotentialet for de forskellige typer hvidvine.

- Bordeaux: 4-10 år

- Chardonnay: 0-5 år

- Vouvray: 0-5 år

Sådan laver du sangria på hvidvin

Vidste du, at du kan lave en super lækker version af sangria, der er lavet på hvidvin? Denne type sangria kaldes “Hvid Sangria”, hvor den helt store forskel fra den konventionelle sangria er, at man benytter hvidvin frem for rødvin.

Ingredienser til en kande hvid sangria

-1 flaske god hvidvin.

-1,5 dl Likør 43.

-4 dl Sprite/Faxe Kondi/Sportsvand.

-1 fersken skåret i skiver.

-En god håndfuld hindbær.

-Mynte, der tilpasses efter behov.

Sådan gør du:

-Skyl frugterne.

-Skær en fersken i skiver/både.

-Fyld en kande med is.

-Fyld kanden med dine frugter.

-Hæld hvidvin og likør i kanden

-Tilsæt til sidst sprite

-Rør godt rundt med en stor ske

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer med alkohol hos bevco.dk