MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Filtrer produkter

Aperitif

Aperitif

Hvad er aperitif?

Aperitif er en alkoholisk drikkevare som typisk serveres inden et måltid for at stimulere appetitten, og er derfor oftest tør, og ikke sød. De mest udbredte typer aperitif dækker over vermouth, champagne, pastis, gin, raki, fino amontillado, og diverse lyse, tørre hvidvine. En aperitif kan også serveres med lette forretter, ost, paté eller oliven. Aperitif stammer fra det latinske verbum ”at åbne”, og det franske slang-ord for denne navn er aperó, men franskmændene bruger også aperó til eftermiddags og tidlige aftenmåltider.

Historien bag aperitif

Helt tilbage i det 5. århundrede, lige omkring aperitifs oprindelse, hævdede den Diadochos af Photiki, at individer der ønskede at disciplinere de seksuelle organer burde undgå de kunstige sammenblandinger kaldet aperitif, som øjensynligt udvider mavesækken til det store måltid der følger. Aperitif er altså et ældgammelt fænomen!  

I 1796 opfandt Antonio Carpano den moderne vermouth, som siden er gået hen og blevet en af verdens førende og mest velkendte aperitif. Selvom den har italienske rødder, blev aperitif i 1846 introduceret til Frankrig, da en fransk kemiker ved navn Joseph Duponnet skabte sin eponyme vinbaseret drink som skulle bekæmpe malaria, da det indeholdt kinin. Denne medicin udvikledes med en blanding af urter og krydderrier for at dulme kinins skarpe smag. Denne aperitif blev så populær, at opskriften har været vogtet i mange år. Dubonnets kone syntes så godt om drinken, at hun introducerede samtlige af hendes veninder til denne aperitif; herefter steg populariteten markant.

Grundet de italienske rødder, var Italien det land hvor aperitif naturligvis havde det største kendskab, og blev oftest serveret på de daværende ”high class” caféer og restauranter i de større italienske byer. Aperitif blev mere og mere populært, og begyndte at nå ud til de større europæiske lande. Ved 1900-tallet krydsede drikkevaren Atlanterhavet til USA, og amerikanerne faldt straks for den populære drink. I Spanien og Latinamerika har aperitif og tapas-retter gået hånd i hånd.

Findes der forskellige typer aperitif?

Aperitif serveres ikke som en enkeltstående alkoholisk drikkervare -  beriget vin, sprit og tør champagne er de mest almindelige valg. Da det ofte serveres inden et måltid, skal den tørre smag fremhæves frem for den søde. I Frankrig varierer aperitif alt efter hvilken region man befinder sig i. Pastis aperitif er populær i Sydfrankrig, Calvados brandy er udbredt i Normandiet, i det nordlige Frankrig. Crémant d’Alsace serveres i den østlige del af landet, hvor champagne og cognac også er populære aperitif. Vermouth eller vin bliver serveres som aperitif i Italien, og derudover er Martini, Aperol Spritz og Campari yderst velkendte udgaver.

Grækenlands mest kendte aperitif kaldes Ouzo, som du også finder på bevco.dk. Sidst men ikke mindst, serveres sherry til tilsvarende formål i Storbrittanien og Irland.

Udover aperitif, bliver der drukket alkoholiske drikkevarer til frokost og aften i mange forskellige lande. Undersøgelser viser, at bliver der spist mad inden der drikkes aperitif eller andet alkohol, reduceres alkohol absorberingen drastisk, og at hastigheden på elimineringen af mængden af alkohol i blodet øges.

Mængden af alkohol i en aperitif skal være forholdsvis lav, da de færreste foretrækker at være berusede inden et måltid. Derudover forringer stærke alkoholiske drikkevarer vores smagsløg. Den kendte aperitif vermouth fremstilles på vindruer, og heraf produceres der en hvidvin med en lav alkoholprocent af vermouth-producenterne.

I en aperitif som vermouth bruges der ingredienser som nellike, kanel, kinin, citrusskal, koriander og ingefær.

På bevco.dk finder du en pastis ved navn Ricard; en parisisk aperitif, der er kendt for at slukke tørsten. Den nydes med fem-syv dele vand til én del pastis og is. Ydermere finder du Grækenlands foretrukne apertif, ouzo, som oprindeligt var et destillat. Med postevand og isterninger er det en eminent tørstslukker. Mange lærer denne aperitif at kende, når de rejser til Grækenland.   

Kendte aperitif brands

Campari

Campari er muligvis den mest prominete aperitif på verdensplan. Denne røde, italienske driks opskrift vogtes som kronjuvelerne i London. Denne karakteristiske aperitif indeholder efter sigende rabarber og ginseng, dog er den meget bitter, hvorfor de fleste vælger at blande denne drik op med sodavand.

Dubonnet

Dubonnet blev opfundet i Frankrig for ca. 150 år siden som en klassisk fransk aperitif. Dog produceres denne aperitif i Californien. Dubonnet Rouge er sød tilsat krydderier og kinin.  

Martini

Denne aperitif indeholder blandt andet urter og citrus. Martini  blev introduceret i 1900, og dens skarpe citrus aroma og blød hindbærsmag blev en af de helt store fænomener i det 20. århundrede.  

 

Kan man fusionere aperitif og cocktails?

Negroni

En Negroni er en de mest kendte italienske aperitif-inspireret cocktails. Denne cocktail består af vermouth, campari og gin.

Det skal du bruge: Campari. Vermouth Rouge. Gin. Isterninger, Appelsin

Sådan du laver den: Læg isterninger ned i et cocktail-glas. Hæld én del gin, én del campari og én del sød, rød vermouth over isen. Rør rundt. Serveres gerne med appelsinskal i et gammeldags glas.

-

Aperol Spritz

Igennem de seneste par år er Aperol Spritz genopstået efter sin storhedstid i Sydeuropa i det 20. århundrede. Danskerne er tossede med den forfriskende, forholdsvis bitre, orangefarvet aperitif. Den passer perfekt til snacks eller som cocktail inden et måltid. Kontra Negroni er Aperol Spritz mindre skarp da denne aperitif også indeholder danskvand.

Det skal du bruge: Prosecco, Aperol, Danskvand, Appelsin, Danskvand

Sådan laver du den: Fyld glasset med is, og hæld derefter 3 dele prosecco, 2 dele Aperol og 1 del danskvand i glasset. Læg et par skiver skåret appelsen i glasset og servér.

 

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer med alkohol hos bevco.dk