Chilensk Rødvin
Chile er kendt for at levere konsekvent gode rødvine, der nærmest aldrig skuffer; man ved altid, hvad man får, når man køber chilensk rødvin, og derfor er de især populære som hverdagsvin. Med deres bløde, fyldige og meget behagelige karakter er chilensk rødvin lidt af en crowdpleaser, der formår at tilfredsstille langt de fleste nydere af et godt glas rødvin. Deres karakter er en populær blanding af frugtighed, bløde tanniner og relativ lav syre, men selvom de er lette at drikke, skal man dog ikke undervurdere de chilenske rødvine eller feje dem af vejen som værende simple og middelmådige. At de chilenske rødvine rammer en bred eller ”almen” smag, er bestemt ikke en indikator på, at de ikke er gode!
Chiles vinregioner og klima
Chile kan groft sagt deles op i tre forskellige regioner; den nordlige, den centrale og den sydlige, der har en bred vifte af jordtyper, der dækker over alt fra ler til kalksten, vulkanjord og sand, samt forskellige mikroklimaer, der muliggør dyrkning af mange forskellige druer. Især druen Pais har tidligere spillet en markant rolle i den chilenske vinindustri, men i dag er der primært fokus på Cabernet Sauvignon, Merlot og den gamle Bordeaux-drue Carmenère, som næsten er uddød i hjemlandet, men trives i Chile. I selskab med Merlot blev den sendt til landet i 1800-tallet for derefter at blive mere eller mindre glemt ind til 1970’erne, da man opdagede at en stor del af Chiles ”Merlot” faktisk var Carmenère!
Chiles robuste vinstokke
Som noget helt særligt, er Chile et af de eneste vinlande i verden, som aldrig har været ramt af vinlusen, der i 1800-tallet næsten formåede at bringe hele den europæiske vinindustri i knæ ved at ødelægge samtlige vinstokke. I dag er næsten alle europæiske vinplanter derfor podet på roden af en resistent vinplante, så lusene ikke kan angribe. Dette er dog ikke tilfældet i Chile, hvor man stadig benytter sig af vinstokke fra Bordeaux, som blev plantet helt tilbage i 1855 – få år før den store vinpest startede sin rasen. Ikke nok med at Chile derfor er et af de få vinlande, der kan bryste sig af at have ”originale” vinstokke, så er disse også noget mere robuste end de podede, man finder i det meste af Europa. Oveni dette har Chile også et halvørkenagtigt klima, der gør det svært for insekter og svampe at trives, og derfor er brugen af sprøjtemidler også minimal.