Australsk Rødvin
Australien er en del af den ”nye verden”, der i selskab med bl.a. USA, Chile, Argentina og Sydafrika begyndte at markere sig som vinlande, der var værd at holde øje med i den sidste halvdel af den tyvende århundrede, og i dag står landet bag nogle af de mest populære rødvine i verden. Deres popularitet er dog ikke kommet uden en pris og nogle kritikere vælger at referere nedladende til dem som ”critter-wines” med reference til de dyr, der ofte pryder etiketten på australske vine – tænk koalaer, kænguruer og krokodiller. Naturligvis kan man ikke skære et helt lands vinproduktion over én kam på den måde, og australsk rødvin er meget mere end nuttede dyr på billige flasker i supermarkedet.
Australske rødvinsdruer
Der bruges omtrent 130 druesorter i Australien, men det er langt fra alle, der er lige udbredte. Den vigtigste drue i Australien er Shiraz (af og til også stavet ”syrah”), der giver frugtige og relativt bløde vine med et begrænset syreindhold og en højere alkoholstyrke ikke ulig de argentinske rødvine. Selvom det er Australiens Shiraz, der har høstet mest opmærksomhed, finder man også gode australske rødvine lavet på bl.a. Pinot Noir og Cabernet Sauvignon. Rødvin lavet på førstnævnte ses oftest fra Victoria, der har det lidt køligere klima, som Pinot Noir trives i, hvorimod Cabernet Sauvignon såvel som Shiraz som oftest kommer fra de varmere regioner såsom Sydaustralien og New South Wales.
Det australske klima og rødvin
Der dyrkes vin i stort set alle de australske stater, hvilket betyder at klimaet ikke kan beskrives entydigt, da landet er så stort. Man kan dog dele det i to zoner med Western Australia, South Australia, Victoria og Tasmanien i syd og Queensland samt New South Wales mod øst. Ligegyldigt hvor i Australien vinen dyrkes, er mangel på sol næsten aldrig et problem for vinmagerne, som man kan opleve det her i Europa. Tværtimod er deres klima så varmt og stabilt, at australske rødvine principielt vil ligne hinanden utroligt meget år efter år. For ikke at lave alt for ensartet rødvin ændrer de fleste australske vinproducenter en smule på druesammensætningen hvert år, så årgangen har bestemt stadig betydning for australsk rødvin. Derudover bidrager klimaet også til, at australsk rødvin aldrig vil ligge i den tynde ende. Til gengæld skal man passe på de overmodne med meget sødme. Dem har vi dog heldigvis ikke nogen af i vores sortiment.
Australiens vinhistorie
I modsætning til mange af de andre store vinproducerende lande har Australien ikke nogen lang tradition for vinproduktion; ingen af druerne er nationale, men er i stedet blevet importeret sammen med viden og erfaring fra andre lande, hvor især Frankrig altid har været forbilledet, men australsk rødvin har alligevel sin helt egen karakter. Teknisk set går vinproduktionen i Australien helt tilbage til 1791, men det var grundlæggende ikke noget at råbe hurra for, og det er først i midten af det tyvende århundrede, at de for alvor begynder at skabe resultater, der rent faktisk er drikkeværdige. Selv herefter går der en del år, før europæerne endelig vil værdige dem så meget som et blik, men det var en typisk modtagelse af vinene fra den nye verden og ikke bare en negligering af australsk rødvin i særdeleshed.