
Fra 149,00 kr.
6 stk. på lager
Sydafrikansk hvidvin
Sydafrika hører til i kategorien af Den Nye Verden, der blandt andet også tæller Australien, USA og Chile. Som det er tilfældet med mange af Den Nye Verdens vinlande, så har Sydafrika sådan set produceret vin i flere hundrede år, nemlig siden Hollændernes kolonisering af landet helt tilbage i 1600-tallet. Det er dog først i løbet af de sidste årtier, at resten af verden – Danmark inklusive – er begyndt få øjnene op for de komplekse og velsmagende vine fra Sydafrika. Hertil skal det tilføjes, at man i mange år boykottede alt handel med Sydafrika som en protest mod apartheidstyret, der blev afskaffet i 1994. Først herefter begyndte man at eksportere og importere sydafrikanske varer igen, heriblandt vinen, der altså kun er taget til i popularitet siden.
Sydafrikansk hvidvin og klima
Langt størstedelen af de sydafrikanske vinregioner ligger i Vest-Kapprovinsen, hvor de omkringliggende havstrømninger fra hhv. Atlanterhavet og Det Indiske Ocean skaber nedkølende briser og til tider også havgus, der især er en fordel i modningsperioden, da for varmt et klima kan ødelægge druernes smag. Der er fire officielle vinregioner i Sydafrika med 21 distrikter i alt, hvoraf langt størstedelen befinder sig i nærheden af Cape Town, men produktionen har efterhånden også bredt sig længere mod øst. Af de mest kendte områder kan nævnet Stellenbosch, Franschoek, Paarl og Contantia, men et nyt område er også begyndt at markere sig med en utroligt innovativ tilgang til vinproduktion, nemlig Swartland.
Sydafrikanske hvidvinsdruer
Blandt de mest udbredte hvidvinsdruer i Sydafrika er Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Riesling og Vignoier. Den helt klassiske sydafrikanske drue er Chenin Blanc, der mere eller mindre kan betegnes som værende deres signaturdrue. Det er den mest plantede druesort i landet og har faktisk groet der siden den sidste del af det 17ende århundrede, hvor den blev importeret fra Frankrig. Den fik dog navnet Steen og blev ofte brugt til produktion af brandy. Som årene gik, glemte man mere eller mindre sammenhængen mellem Chenin Blanc og Steen, og det var først i 1960’erne, at man igen fandt ud af, at de var én og samme type drue.
Smagen af Chenin Blanc
Chenin Blanc er en utroligt alsidig drue, der optræder i et væld af smagsnuancer. Derfor kan det engang i mellem også være lidt svært at vide præcis, hvad man får, når man skænker sig selv et glas Chenin Blanc. Man siger typisk, at der findes 6 forskellige stilarter af Chenin Blanc: den friske og frugtige, den modne og rige med og uden prægning fra egetræsfade samt den let søde version af førnævnte. Derudover findes der også en meget sød udgave af Chenin Blanc såvel som en mousserende. Det er dog primært de fire første udgaver, vi gør os i her på siden. Chenin Blanc har som oftest noter af blomster i smagen, og en naturlig markant syre, der gør vinen frisk og sprød. Lægges vinen i øvrigt på egetræsfade tager den en mere kompleks og rig karakter, der ofte kan tilføje noter af honning, nødder og karamel.