MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Filtrer produkter

Mango Sirup

Mango Sirup

Mango Sirup

Mango sirup stammer fra, som navnet indikerer, den tropiske stenfrugt mango, og findes i mange forskellige farvevarianter og størrelser, hvor den klassiske og indiske mango, som selvfølgelig er essensen af alle typer mango sirup, er blevet distribueret verden rundt og er blevet en af de mest dyrkede frugter i de tropiske områder. Denne sirup er lavet på mangofrugten, og stammer fra det sydlige Asien og blev opdaget for flere tusinde år siden, og der findes i dag over 500 forskellige mangotyper. Hos Bevco finder du flere forskellige typer sirup; nogle ufiltrerede og andre klare sukkersirupper lavet på koncentrat og naturlige aromaer.

Historie bag mango sirup

I de følgende århundreder blev mangoen senere dyrket i Sydamerika, hvor klimaet også egnede sig til dyrkning af mangofrugten som fører til fremstillingen af mango sirup. Mangoen er både Indien, Pakistan og Philippinernes nationalfrugt. Der gik dog en del år inden denne sirup først begyndte at blive fremstillet.  

Den Mughalske kejser Akbar (1556-1605) siges at have plantet en mango frugthave, helt uden at vide at mangoen potentielt havde andre funktioner, såsom produktionen af mango sirup.  med 100.000 træer i Darbhanga, som ligger i det østlige Indien. Mangoblomster bruges under tilbedelsen af gudinden Saraswati. Alt dette ligger bag historien om mango som siden er blevet til en velkendt sirup.  

Udover til selve iruppen, bruges mangoblade bruges til at dekorere buegange og døre i indiske huse og under bryllupper og festligheder som Ganesh Chaturthi – disser blade akkompagnerer diverse cocktails som dekoration, hvor mango sirup er en af hovedingredienserne. Mango og Paisley mønstre er yderst udbredte i forskellige indiske broderistilarter. Paisleys er en form for iransk kunst grundet sin præ-islamiske Zoroastrian fortid.

Mango sirup brands

De mangoer, som fører til fremstillingen, dyrkes efterhånden nu i de fleste tropiske og varmere subtropiske klimaer, men næsten halvdelen af verdens mangoer, som bruges til frugtens sirup, dyrkes i Indien alene, mens Kina kommer på en stabil andenplas, som eksporterer store mængder mango til produktionen af mango sirup. Mangoer dyrkes og mango sirup produceres derudover i Andalusien, Spanien (hovedsageligt i provinsen Málaga), da det kystnære, subtropiske klima er et af de få steder på det europæiske fastland, der tillader vækst af tropiske planter og frugttræer. Herfra er der ikke langt til den franske mango sirup producent, Monin. Derudover findes der Modo mango sirup, som også kan bruges i et hav af retter og drinks. De Kanariske Øer er en anden bemærkelsesværdig spansk producent af frugten, som også dækker en stor del af verdens mango sirup efterspørgsel. Andre kultivatorer omfatter Nordamerika (i South Florida og Californiens Coachella Valley) og Syd- og Mellemamerika, som også bidrager til salget af mango sirup. Selvom Indien er den største producent af mango, står landet for mindre end 1% af den internationale mangohandel; Indien forbruger det meste af deres egen produktion, hvoraf kun en lille del bruges til mango sirup.

Hvordan bruger jeg mango sirup?

Mango anvendes også i vid udstrækning i køkkenet og barskabet, hvor mango sirup ofte optræder som en fast bestanddel i de fleste husstande. Sure, umodne mangoer anvendes i chutneys, athanu, pickles, og kan blive spist rå med salt, chili eller soja sauce. Udover mango sirup er Mango lassi er populær i hele Sydasien, og bliver fremstillet ved at blande modne mango eller mango frugtkød med kærnemælk og sukker. Hertil kan der sagtens tilføjes mango sirup til at fremhæve smagen. Mælken fra modne mangoer bruges også til at lave syltetøj ved navn mangada. Smagen af dette syletøj kan genkendes mango sirup. I Danmark er mangoen primært kendt i sine rene form eller som den populære sirup til cocktails.

Modne mangoer skæres ofte i tynde lag, udtørres og foldet. Netop denne proces skal bruges under fremstillingen af mango sirup. Disse stænger ligner tørrede guavafrugtsbarer, der er tilgængelige i nogle lande. Frugten tilsættes også til kornprodukter så som muesli og granola. Mango sirup kan med fordel bruges i smoothies eller frappes.

I 2016 blev der produceret 46,5 mio. tons mango, hvor Indien udgjorde størstedelen af produktionen med 40%. Mango sirup fra Monin bruger kun mangoer af allerhøjeste kvalitet.

Hvordan smager mango sirup?

Mangoer og mango sirup har en meget karakteristisk smag, og når du længes efter smagen, er der ingen frugter der kan matche behovet. Mango sirup har overordnet set en sød smag, og bruges til at tilføje sødme til diverse cocktails. Nogle minder om blommer, hvor andre føles mere som avokadoer. Mango sirup kan bruges i en række forfriskende drikkevarer, såsom læskedrikke, smoothies og lemonader. Udover mango sirup kan man mose mango og bruge den som topping på en isdessert eller blende det til en smoothie. Mango sirup kan bruges i en Mango Mint Lassi, hvilket egner sig perfekt til en lun sommeraften med venner og familie. Den populære mango sirup kombineret med yoghurt og appelsinjuice giver en uimodståelig smag, og drinken kan drikkes morgen, middag og aften.

Kan man lave cocktails med mango sirup?

Mango sirup er i nedenstående cocktails essensen af drinken, som tilføjer den enestående og karakteristiske smag af mango.

Absolut vodka i en Mango Spice er det oplagte valg i denne cocktail, da vodkaen, samt Monins mango sirup, komplimenterer hinanden på en helt unik måde. Ved at tilføje lidt agave-nektar, lime og orange bitter, får du en cocktail du sent glemmer.

Du kan selvfølgelig også vælge at gøre din Gin & Tonic en tand mere eksotisk ved at tilføje mango sirup. Modsat en klassisk Gin & Tonic, egner en Mango Tonic sig mere til et let sommermåltid.

En af de mest populære dansk-opfundet cocktails der indeholder mango sirup igennem de sidste par år er Gin Hass, som er opfundet af den danske bartender Kim Hass – den karakteristiske drink har taget landet med storm, og er efterhånden blevet en af danskernes foretrukne cocktails, hvor mango sirup er en uundværlig ingrediens. Brug gerne 4cl Hendricks gin, 10cl lemon sodavand og 2cl mango sirup, så er du godt kørende.  

Hos Bevco.dk kan du købe mango sirup fra den franske, familieejet producent Monin, som har over 100 års erfaring inden for sirup-produktion. Monins kendte sirup distribueres i over 140 lande som repræsenterer over 75% af deres handel uden for Frankrig.

 

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer med alkohol hos bevco.dk