Vermouth

Vermouth er en krydret og aromatiseret hedvin. Vermouth fås i en lang række forskellige varianter og mærker, og er særligt velegnet som aperitif eller som mixer i lækre drinks og cocktails. Vermouth består som udgangspunkt af hvidvin, der er tilsat op i mod 50 forskellige smagsnuancer fra blandt andet krydderier, frugt og urter. Ligesom med hvidvin skelner man typisk imellem en sød og en tør vermouth.

Filtrer produkter
Vermouth

Hvad er vermouth?

Ligesom med hvidvin skelner man typisk imellem en sød og en tør vermouth, men vermouth har mange facetter i både smag og anvendelsesmuligheder. Vermouth er på én og samme tid både retro og virkelig trendy. Med sin spændende aroma, er der ingen undskyldning for ikke at prøve kræfter med vermouth i sjove, kreative og anderledes cocktails og drinks – eller måske bare i den lækre klassiske Dry Martini.

Vermouth er kort fortalt aromatiseret hedvin. Vermouth består af hvidvin, der alt efter opskrift, udvikles med op imod 50 forskellige smagselementer. Nogle af de vigtigste smagsgivere til den klassiske vermouth er bark, blade, urter, blomster, krydderier, rødder og frugt. Ja, ingredienslisten i en god vermouth er lang, da det giver den dybe og nuancerede smag. Gode vermouther har en karakteristisk og naturlig smag fra ugæret druesaft.

Fremstilling af vermouth

Vermouth fremstilles som fortalt på hvidvin. Hvidvinen gæres og tilsættes brandy for at opnå en højere alkoholprocent. En ’færdig’ vermouth, altså en vermouth der har lagret i nogle år, og har opnået en alkoholprocent på omkring 15-20% alkohol. Vermouth fremstilles i mange lande, men den mest velkendte, og største eksportør af vermouth er det italienske mærke Martini, der fås i  forskellige udgaver, der varierer i smag, sødme og syre.

Vermouth igennem tiderne

Vermouth stammer oprindeligt fra det tyske ord, ’Wermut’, der betyder malurt. Malurt er den krydderurt, vi også kender fra Absinth. Vermouth har været fremstillet siden 1700-tallet. Oprindeligt blev vermouth fremstillet som et lægemiddel, hvor urterne skulle virke mod maveonde og galdestenssygdomme. Heldigvis kom italienerne på bedre tanker.

Vermouth som nydelses drik blev nemlig første gang fremstillet af den italienske Antonio Baneddetto fra Torino. Han valgte at navngive sin drik vermouth, da han var inspireret den tyske hedvin der indeholdte malurt. Oprindeligt tilsatte både de tyske og de italienske producenter af drikken udelukkende malurten for at kamoflere den stærke og dårlige smag af den stærke alkohol i den billige hedvin.

Malurt er stadig en af de vigtige ingredienser i vermouth fremstillingen, men den dag i dag tilføjer man som sagt i gennemsnit 50 forskellige urter, der alle sammen giver smag til drikken. Alt afhængig af hvilke smagselementer man tilsætter vermouthen opnår man en enten tør eller sød vermouth.

Vermouth i en klassisk Dry Martini

Vermouth var oprindelig kun en klassisk aperitif-vin, som man nød enten før eller efter et måltid mad. Den dag i dag er vermouth dog også en foretrukket spiritus i forskellige drinks og cocktails som eksempelvis den populære klassiker Dry Martini med gin og vermouth. Vermouth smager i øvrigt også fantastisk on the rocks med en frisk skive citron.

Blevet ’lækkertørstig’? Så køb din vermouth her med prisgaranti og hurtig dag-til-dag levering. Vores kundeservice er også klar med en hjælpende hånd og rådgivning, hvis du har brug for det. 

Har du lyst til et glas koldt hvidvin eller mousserende vin? Se vores udvalg af hvidvine og mousserende vin.

MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Er du over 18 år?