MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Filtrer produkter

Soju

Soju

Soju er verdens mest solgte spiritus. Jeps, du læste rigtigt! Den koreanske ris-likør brager derudaf, og har faktisk gjort det i rigtig mange år. Kort fortalt er det en vodka-lignende rislikør med en meget afrundet og ren smag. Netop den neutrale smag gør den særdeles velegenet i drinks, cocktails og til mad. Volumenmæssigt er det verdens mest solgte spiritus. Soju er en klar, destilleret spiritus af sydkoreansk oprindelse, og stammer fra Andong regionen, som ligger i den østlige del af landet. Det drikkes oftest rent, og alkoholprocenten varierer fra 16.8% til 53%. De fleste producenter findes i Sydkorea, og produktet er typisk lavet på ris, hvede og byg. De mere moderne soju-produkter har dog udskiftet ris med andre former for stivelse, såsom kartofler, søde kartofler eller tapioka.

Hvor stammer soju fra?

Soju kan ifølge forskere dateres helt tilbage til omkring 1300 e.kr hvor de koreanske destillater har udviklet fremstillingen efter den mongolske krig. Op igennem årene blev rid, som soju oprindeligt blev fremstillet på, en mangelvare i landet og det blev derfor vedtaget ved lov at man skulle reducere risindholdet i produktionen. Dette forbud mod ris i fremstillingen tvang producenter til at tænke i andre baner, og man begyndte i stedet at eksperimentere med at fremstille produktet på søde kartofler.  

Etymologisk set betyder navnet brændt spiritus, hvor so oversættes til brændt, og ju oversættes til alkoholisk drik. Da Mongoliet invaderede Korea mellem årene 1231-1259, introducerede de en speciel destilleringsteknik, som Mongolerne havde tilegnet sig fra perserne, efter de også havde invaderet Persien. Den traditionelle fremstillingsproces starter med destillering af alkohol fra fermenteret korn. Risvinen for destilleret Soju fermenteres typisk over 15 dage, hvor destilleringsprocessen involverer kogning af den filtreret og modnet risvin i en sot (en slags koreansk kedel). Allerede i 1920’erne fandtes der over 3,200 bryggerier på den koreanske halvø. Indtil 1965 havde drikken en alkoholprocent på 35%, men grundet landets mangel på ris, måtte regeringen implementere nye processer og introducere nye ingredienser for at fastholde den fremadstormende produktion.

Alternativ fremstilling af soju

Soju blev derefter lavet på destilleret ethanol (95%), søde kartofler og Tapioca, som blev blandet med vand, aromaer, og sødemidler. Den færdige soju markedsføres af diverse soju-brands. En leverandør ved navn Korea Ethanol Supplies Company er den dominerende ethanol-forhandler, som leverer ethanol til samtlige soju-producenter. Indtil slutningen af 1980’erne blev saccharin brugt som det primære sødemiddel, men er siden blevet erstattet af stevioside. Fortyndede soju er blevet mere udbredt grundet den lave alkoholprocent, og siden 1999 er flere regioner begyndt at destillere soju fra korn. Efter årtusindeskiftet begyndte soju at dominere det globale spiritusmarked.

Hvordan nyder man bedst soju?

Soju har en ren og neutral smag, som akkompagnerer koreanske snacks og mad rigtig fint. Mange hævder, at soju smager en smule af vodka. Dog er den mest kommercielle udgave af soju produceret med sukker og diverse sødemidler, for at dulme den skarpe smag, som vodka ofte har. Mange er i tvivl om, hvordan man rent faktisk drikker soju. Drikker man soju som et shot tequila, eller nipper man til det som Sake? Men hvad er den optimale temperatur, når man skal drikke soju? Koreanerne foreslår ydermere, at man allerhelst skal nyde iskoldt i en nedkølet soju-kop. Man må sige, at korearne nok er de mest pålidelige kilder til denne slags information. Verdens førende Soju producent Jinro, anbefaler, at man nyder deres soju til grillede kødretter. Som med de fleste andre asiatiske drikkevarer, er der også en række etiketter der gør sig gældende når man serverer soju. Normalvis serveres soju rent i et shot glas til middagen. Enten nipper man til shot’et eller også drikker man det hele på én gang. Man skal holde på glasset med begge hænder, når en ældre person hælder op. Man skænker aldrig soju i sit eget glas, og man hælder kun soju op når glasset er helt tomt. Når man hælder op holder man soju flaksen med højre hånd og placerer venstre hånd under højre albue i mens man bøjer hovedet let. Hvis der er ældre personer tilstede skal de yngre vende sig væk fra bordet, når de sipper til deres soju. Alt sammen handler det om at vise respekt for de ældre.

Soju vs. Sake

Soju er Koreas svar på Japansk sake. Ligheden er da også til at finde. Sake er almindeligt kendt som "risvin," der er en brygget drik, fra ris. Den fremstilles ligesom vin eller øl og er gæret og lagret. Soju er hovedsageligt en koreansk drik, der anses for at mindre mere om eksempelvis vodka.

Soju har en unik produktionsmetode, der er helt anderledes end sakes. Produktionen af ​​soju har typisk to trin. Det første trin er omdannelsen af ​​stivelse til sukker, og næste fase er konverteringen fra sukker til alkohol. Der er forskel i produktionen af ​​Soju og Sake. Mens Sake brygges, er Soju destilleret. Man kan også se en forskel i det miljø, hvor de to drikkevarer er lavet. Mens soju produceres i et varmere klima, fremstilles sake i et køligt klima. Sake er lavet af ris, og soju fremstilles af ris, byg, og søde kartofler. Da de to drikkevarer er fremstillet af forskellige råvarer, varierer smagsnuancerne naturligvis. I modsætning til Sake, er soju klar i farven og typisk smagsneutral.

Jinro – verdens førende soju-producent

Jinro er den ubestridt største producent, og du finder et bredt sortiment af deres produkter her på bevco.dk. Desuden står Jinro for halvdelen af al hvid spiritus solgt i Sydkorea, hvor Soju udgør 97% af salget. På globalt plan blev der i 2013 solgt 750 mio. flasker, hvor verdens andenstørste spirtius-brand, Smirnoff, solgte under halvdelen af dette tal. Den mest populære variant for tiden er Chamisul, som oversættes direkte til ægte dug. Chamisul er et firdoblet-filtreret produkt produceret af Jinro. Populariteten af producenter varierer alt efter region. Grundet sojus massive popularitet er USA ved at træde frem på markedet. Grundet New Yorks omspændende diversitet, er soju nu også begyndt at træde frem i lyset på det amerikanske alkoholmarked. Jinro soju blev lanceret i 1924, og har været den mest solgte spiritus i mere end et årti, og to andre producenter ligger på listen over de mest sælgende former for spiritus. I løbet af 2015 blev der introduceret en form for ready-to-drink Soju, hvor den populære koreanske spiritus opblandes med diverse frugter. Jinro har gennem tiden haft en afgørende rolle i den Koreanske alkoholkultur, og produktionen, og har i dag en markedsandel på godt 50 %. Jinro Chamisul har de sidste 12 år i træk været den mest solgte på globalt plan og vundet utallige priser fra diverse spiritus konkurrencer.    

Selvom øl, whisky og vin er steget i popularitet i løbet af de seneste år, er soju stadigvæk en af de mest populære alkoholiske drikkevarer i Sydkorea grundet dens tilgængelighed og relativ lave pris. I 2004 blev der drukket over 3 mia. flasker i Sydkorea, og i 2006 blev der estimeret, at den gennemsnitlige Sydkoreaner over 20-års alderen drak over 90 flasker. I samme år blev der udregnet, at Sydkoreanere drak i gennemsnit knap 14 shots om ugen, sammenlignet med Rusland som ”kun” drak 6 i gennemsnit.  

Lav dine egne soju-cocktails!

Der findes cocktails som indeholder soju, og ofte blander man det sammen med øl, som så bliver til Somaek. Derudover er det efterhånden blevet udbredt at bruge aromatiseret soju samt frugter og lave det ligesom en form for daiquiri.

Strawberry Soju Slushie

Det skal du bruge:

- 1 kop frosne jordbær

- ¼ kop vand

- 1 spiseske sukker

- 1 kop is

- 6 cl soju

Sådan gør du:

- Hæld alle ingredienserne ned i en blender

- Blend indtil væsken er tyk

- Servér

 

-

Soju Mojito

Det skal du bruge:

- 1 spiseske appelsin marmelade

- 10-13 friske mynteblade

- 2 shots soju (5-6 cl)

- 1 glas danskvand/Sprite

- Knust is


Sådan gør du

- Hæld is ned i et glas

- Tryk mynteblade ned i glasset

- Tilføj Soju

- Tilføj marmelade

- Tilføj Danskvand/sprite

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer med alkohol hos bevco.dk