Bitter

Bitter er en spiritus for sig. Den maser sig ikke frem forrest på hylderne i supermarkedet, og den stjæler oftest heller ikke alt pladsen på barernes drinkskort. Alligevel er der noget helt særligt over en bitter. Noget der gør at bitter stadig produceres, sælges og nydes af mange. Og det forstår vi godt, for en god bitter smager faktisk virkelig godt - og så kan den noget ganske særligt. Den kan nemlig give varme helt ned til selv de koldeste fødder og skabe hygge ved selv det kedeligste morgenbord.

Filtrer produkter
Økologisk
Der er 9 varer, du endnu ikke har set.
Bitter

Bare en enkelt, tak

Bitter er en spiritus fremstillet på en masse forskellige og meget smagsgivende krydderier og urter. Heriblandt kan nævnes dild, anis, kanel, kardemomme, nellike, kommen og peber. Og det er blot nogle af de mange urter, der er med til at definere de forskellige bittervarianter i smag og aroma. På Bevco.dk har vi samlet et bredt udvalg af forskellige bitter i alle prisklasser og smagsvarianter. Vi har både Gammel Dansk, Arnbitter, Underberg, Fernet Branca, 1 Enkelt og mange andre lækre produkter.

Bitter varianter

Bitter er særlig spiritus tilsat og fremstillet på krydderier og urter. Bitter er en karakteristisk spiritus med en gennemtrængende aroma i både smag og duft. Oprindeligt blev bitter produceret som en drik med medicinske egenskaber. Den skulle virke opkvikkende og være sund for krop og sjæl. Den dag i dag er der stadig mange der foretrækker en lille bitter til morgenmaden, da de synes den er forfriskende og opkvikkende med dens sunde sammensætning af urter.

Indenfor kategorien bitter skelner man oftest mellem såkaldte hel- og halvbittere. Hvor helbitteren er skarp og meget intens i sin smag, er halvbitteren karaterisret ved at være noget sødere, fyldigere og rundere i smagen. Dette er dog en hård skelen imellem forskellen på bitter, og der findes naturligvis mange differentierede smage og nuancer indenfor de to kategorier.

En bitter kulturarv

En af det helt store spillere indenfor bitter kategorien må siges at være Gl. Dansk. I 70’erne var bitter en uundgåelig drik på de fleste familiers morgenborde, og i enhver anledning af hygge blev den slanke mørke flaske bitter stillet frem. Bitter var blevet synonym med dansk kultur, og i særdeleshed dansk ’hygge-kultur’.

Som bekendt rullede der dog, eller måske rettere sagt; stormede, der en sundhedsbølge indover det danske land, hvor det blev mindre moderne og nærliggende at drikke stærk spiritus – herunder bitter. Nu skulle man i stedet dyrke en masse motion, og hvis man i ny og næ skulle hygge sig lidt ekstra, så var det med et glas vin eller to hvor alkoholprocenten som bekendt er betydelig lavere.

Denne indlejring i den danske drikke kultur bevirkede da også at salget af bitter dalede støt igennem 90’erne og faktisk er salget af bitter halveret siden 1982. Det er egentligt lidt af en skam, for vi synes der er en aura af en helt særlig form for nydelse over den lille bitter. Den kan få os til at læne os tilbage i stolen, trække vejret dybt og mærke en dejlig varme. Bitter kan på en måde lige sætte os på pause i et par sekunder. Om det er en ren pladder romantisk forestilling om bitter – det vil vi lade være op til dig. Heldigvis er bitter ikke forsvundet ud af vores bevidsthed, og faktisk er der igen en lille fremgang at spore i salget af bitter. Måske har det noget at gøre med at vi søger tilbage til nogle af de gamle dyder. I hvert fald så synes vi det er dejlig, for det gør nemlig at producenterne fortsat fremstiller spændende kvalitets bitter.

Bitter til jagt, til morgenmad og til hygge

Vi synes, vi skal genindføre det gode og hyggelige ved bitter. Og det er vi tilsyneladende ikke alene om. Mange har set Klovn filmen, hvor de i stor stil drak Underberg. Det skabte en bølge af efterspørgsel ude i det danske natteliv og salget steg markant. Også Jägermeister har formået at skrive sig ind i nutidens drikkekultur, blandt andet ved at være hovedingrediensen i de populære Jägerbombs. Der er heldigvis også stadig en stolt tradition for at have en bitter i inderlommen, når det bliver koldt at gå på jagt, eller når man mødes med vennerne til morgenmad i jagtklubben. Bitter er altså på mange måder blevet en mere nuanceret drik. Man drikker den ved mange forskellige lejligheder, og på mange forskellige måder.

Gav det lille indblik i en bitter historie dig lyst til en enkelt? Så gå på opdagelse i vores store udvalg af forskellige bitter. Skal du lige sikre dig, at du vælger den helt rigtige bitter, så kontakt vores personale, så vi kan guide dig frem til den bedste bitter til den billigste pris.

MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Er du over 18 år?