MenuMenu
  • Brug for hjælp? +45 71 99 22 00
Søg Søg
Filtrer produkter

Absinth

Absinth

Absint, absinthe, absinth, absinte. Kært barn har mange navne. Sådan er det også med absint. Absinth har en dyb og karakteristisk smag af anis, ligesom man kender det fra eksempelvis Ouzo, Sambuca og Raki. Absinth er en stærk alkohol og kan fås med helt op til 89% alkohol. Vi har en masse forskellige absint mærker – både de helt stærke og de lidt mere medgørlige på bevco.dk.

Absint, absinthe, absinth, absinte

Uanset stavemåde, så er klassisk absinth en hamrende interessant spiritus. Den er nærmest lidt mytisk. Med sin høje alkoholprocent, og de mange sagnomspændte historier der er forbundet med absinth, er den måske nærmest lidt skræmmende. Men frygt ej! Absinth fås med forskellige alkoholstyrker, og kan med fordel blandes op med koldt vand og bruges i cocktails. At tilføre den stærke absint vand, er faktisk den mest traditionelle måde at drikke absinth på. Når man tilfører vand bliver alkoholen uklar – en proces man på fransk kalder ’louche’.   

Smagen af absinth

En kvalitetsabsinth har en stærk og gennemtrængende lakridsagtig smag. Malurten, som er absintens vigtigste ingrediens, giver ligeledes absinten en mynteagtig, let bitter aroma, som ikke findes i andre anis-drikke. Absinth er som udgangspunkt mere kompleks end andre typer spiritus inden for samme genre, da den indeholder mange forskellige urter som eksempelvis fennikel, mynte, citronmelisse, kamille, koriander og selvfølgelig malurt. Smagen af absinth er derfor mangfoldig og kan variere betydeligt alt efter opskrift, ingredienser og fremstillingsmetode.

Fremstillingen af absinth

Absinth fremstilles ved en kompleks proces. I en base af stærk og ren alkohol lader man malurt, fennikel og anis (alt afhængig af opskrift) trække over tid. Når væsken har taget smag af de forskellige aromaer, destilleres alkoholen til en klar væske, som man kalder ’absinthe blanche’, altså en helt gennemsigtig spiritus. For at opnå den karakteristiske grønne farve, der kendetegner absinth, lader man urtebladene trække i væsken. Den grønne farve er også grundlaget for absinthens kælenavn; ’Den Grønne Fe’. Som sagt indgår der et bredt udvalg af forskellige urter og aromaer i absinth, typisk minimum 10-15 forskellige. Alt efter producent og ønskede smag, bruges alt fra mynte og citronmelisse til muskatnød. Efter man har opnået den ønskede smagskombination i absinthen tilsætter man vand, således at den færdige absinth indeholder omkring 50-75% alkohol.

Historie og skrøner om absint

Absinth har fået sit navn opkaldt efter den malurt, der er hovedingrediens i drikken, nemlig Artemisia absinthium. Absinth er dateret helt tilbage til slutningen af 1700-tallets Schweiz, hvor den ifølge historien blev opfundet af en fransk læge. Som tilfældet er med mange andre typer spiritus, blev absint typisk brugt i medicinske sammenhænge. Dog mødte absinth sidenhen en del modstand og opfattelsen af spiritussens virkning ændrede sig drastisk. Man mente nu at absinth rent faktisk kunne være skadeligt. Historien melder, at det var en af datidens læger, der påstod at hovedingrediensen i Absinth, nemlig Malurt, indeholdte en form for nervegift. Denne opfattelse er dog den dag i dag manet fuldstændig til jorden.

Sidenhen er der opstået en fornyet interesse for drikken, og den bliver i dag fremstillet og solgt i en lang række forskellige lande. Der er den dag i dag manifesteret fælles EU-regler for hvor meget thujon en alkoholisk drik må indeholde, nemlig maksimalt 10 mg pr. liter, hvis der er tale om spiritus, og 35 mg pr. liter, hvis produktet er klassificeret som en "bitter". Disse grænseværdier lever absinth nu fuldstændig op til. Der er ikke længere noget reelt forbud mod absinth i nogle lande, og i Frankrig, som eller havde strenge forbud, kan man den dag i dag sagtens fremstille og sælge absint, så længe etiketten ikke direkte betegner indholdet som sådan. Fransk absint har i dag derfor forskellige omskrivninger, såsom ’spiritus på udtræk af absint-urter’.

 

Kendte absinth brands

Hos Bevco finder du et af de mest eksklusive absinthe brands, nemlig Hapsburg, som er et tjekkisk brand etableret i 1999. Hapsburg har udviklet en række produkter der egner sig til til en bred målgruppe; om det er den yngre studerende, der gerne vil kaste sig ud i ny verden af spiritus, eller den garvede absinth forbruger, der vil udvide sin kollektion af en stærk spiritus. Da Tjekkiet i 1990 åbnede op for turismen, var der mange udefrakommende der fik smag for denne unikke type spiritus. Absinth var så stort hit blandt briterne, at den i dag findes i langt de fleste barer i Storbritannien.  

Rodnik's er et populært absinth-brand fra Spanien, der fremstiller forskellige produkter i enhver prisklasse. Dette brand udvikler deres produkter ved brug af sydeuropæiske planter og urter, især malurt. Den blandes ofte med vand og sukker for at denne absinths karakteristiske aromaer. Efter en lang periode af ubemærkethed, serveres de fleste af brandets produkter nu i et hav af kosmopolitiske byer.

Franske La Fée Parisienne er et af verdens mest anerkendte absinth-brands, og blev introduceret til markedet i 1998 af engelske George Rowley. Den nær glemte type spiritus blev på daværende tidspunkt kun serveret i et fåtal af boheme barer, men Rowley insisterede på at øge absinths popularitet blandt de øvrige europæiske nationer.  

Find din favorit absinth i vores store udvalg på bevco.dk. Du er også velkommen til at tage kontakt til vores kundeservice, hvis du har spørgsmål, du ønsker afklaret inden dit køb af absinth.


Absinth Colada

Nu hvor du har fået så stort et indblik i absinth, hvorfor ikke prøve kræfter med en absinth colada?


Det skal du bruge:

  • 25 ml Hapsburg Classic

  • 40 ml Bacardi 8 year old aged rum

  • 60 ml friskpresset ananasjuice

  • 20ml friskpresset limejuice

  • 20 ml 2:1 (sukker/vand)

Husk at du skal være fyldt 18 år for at købe varer med alkohol hos bevco.dk