Historien om Porter og Stout

Porter og Stout er to af de ældste og mest elskede øltyper i verden. De har deres oprindelse i England for flere århundreder siden og er blevet populære over hele verden på grund af deres robuste smagsprofiler, kompleksitet og de næsten endeløse måder at variere dem. Legenden siger, at en brygmester havde glemt at vende malten under ristningen, som derfor brændte på. Han ville dog ikke smide den dyrebare malt ud, og lavede sin øl alligevel, der så blev helt sort og ugennemsigtig. Han solgte den billigt videre til fattige havnearbejder, også kaldet portere, og deraf fulgte så navnet. 


Porter og Stout som en samlet kategori

Den reelle forskel på porter og stout er, at en porter skal brygges med mørke malttyper, mens en stout er brygget med ristet byg. I praksis bliver betegnelserne brugt utrolig løst af mange bryghuse, og derfor giver det sjældent mening at anse dem for to forskellige typer. Her hos Bevco har vi valgt at placere dem i samme kategori, da der alligevel er uenigheder blandt bryggerierne, og fordi det nok er svært at finde en ølentusiaster, der KUN vil have den ene af de to.


Den smukke og dybe smag

Porter og stout er kendt for deres kraftige smag og deres mørkebrune til kulsorte farve. Smag af aroma er fyldt med noter af lakrids, chokolade, kaffe, ristet brød, og typisk med subtile humlearomaer og knap så meget bitterhed. Det høje maltindhold skaber em blød og fyldig øl, der trods den for nogen intimiderende farve faktisk kan være ganske let at drikke. Den karakteristiske smag har gjort typen stil en af de mest populære typer af specialøl blandt ølentusiaster verden over.


Imperial Stout

Imperial stout er en kraftigere, men også sødere udgave af porteren, som også ofte har en rigtig høj alkoholprocent på op til 13-14%. Ligesom med IPA’en, der blev brygget stærk for at klare den lange tur til England, blev Imperial Stouts også brygget stærkt, fordi de blev lavet i England og eksporteret til Rusland, hvor de blev virkelig populære i 1800-tallet. Derfra har de også ofte navnet Russian Imperial Stout, selvom de altså trods navnet stammer fra England. Flere bryggerier lagrer også deres imperial stouts på fad, for at opnå enormt fyldige og dekadente specialøl, der er blandt de vildeste smagsoplevelser man kan få i øl-verdenen. 



Coffee Stout

En anden type af stout der er blevet populær i de seneste år er Coffee-Stouten. Kaffe er en ret almindelig smagsnote i stouts, men i denne typer har man også tilsat kaffe til ingredienslisten. De rangerer fra meget mild og delikate stouts, til mere fyldige og bastante udgaver.



Irsk Stout

Irsk sout er en af de mest berømte typer, især takket være det store bryggeri Guinness. Det er en tør stout-type, med masser af noter af kaffe, lakrids, og chokolade. De har typisk et forholdsvist lavt niveau af kulsyre, der bidrager til den cremede aroma i øllen. Og så er de typisk overraskende lette, med lave alkoholprocenter, og en let krop.




Læs mere
Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!