0,00 DKK
Vis menupunkter

Vin for begyndere


Her kan du læse lidt om forskellige vintyper og få et overordnet indtryk af vinens verden. Vi vil kort fortælle om de overordnede kategorier Rødvin, Hvidvin, Rosé, Mousserende og Dessertvin.

Rødvin

Der findes et utal af lækre rødvine verden over men Frankrig er den ukronede konge inden for produktionen af god rødvin. Denne røde alkoholrige væske er lavet hovedsagelig af blå vindruer, som afgiver deres farve når druerne bliver gæret. Nogle af de virkelig gode vine kommer fra Frankrig blandt andet, de lækre og smagfulde Cabernet Sauvignon og Merlot fra Bordeaux eller den sansepirrende Pinot Noir fra Bourgogne. Der findes dog andre rigtig gode vinproducerende lande så som, Australien, Italien, Spanien og Argentina, bare for at nævne nogle få.

Produktionen af rødvin er vigtig for smagen af den endelige vin. Både rødvin og hvidvin kan laves med en kombination af blå og grønne druer. Forskellen ligger i længden skallerne gære med. Ved en rødvin gære skallerne og kernerne med i længere tid. Det er i druernes skaller at farven og mange af smagene sidder, derfor er det vigtigt, at vinen gære sammen med skallerne. Når vinen er færdig med at gære lægges den på store fade, hvor den kan lagre til den er drikkeklar. Danskerne elsker rødvin og det siges også at rødvin i moderate mængder indeholder stoffer som er gavnlige for helbredet. Så tøv ikke med at gå på opdagelse i rødvins junglen, for der vil helt sikkert være et hav af smagsoplevelser som man ikke må gå glip af.

Hvidvin

En flaske hvidvin kan være mange ting. Alt lige fra fed, solmoden og gylden til frisk, let og klar. Derudover kan hvidvine indeholde en sødme som rødvine ikke kan klare og en syre som ville gøre andre vine sure. Nogle af de bedste hvidvins druer er Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Pinot gris. Chardonnay druen er en dejlig grøn drue og de bedste Chardonnay hvidvine kommer fra det franske vindistrikt Bourgogne. Chardonnay druen produceres dog mange steder i verden og er den mest plantede grønne kvalitets drue, der bruges til hvidvin. Som ofte er en god Chardonnay hvidvin meget velegnet til fed fisk eller gode oste og bliver derfor tit og ofte anvendt som aperitif, til forretter eller osteborde.

Sauvignon Blanc er en populær drue som giver hvidvinen smagen af hyldeblomst og nyslået græs. Sauvignon Blanc stammer som Chardonnay fra Frankrig, men fra distrikterne Bordeaux og Loire. Denne hvidvin passer bedst til lette retter, lyst køb og skaldyr. 

Riesling er den drue, der kan byde på flest hvidvine. Dette gør også at de mange forskellige Riesling hvidvine går til mange forskellige retter og er du i tvivl om hvilken hvidvin du skal vælge til en bestemt ret, så passer en Riesling hvidvin som regel.

Pinot Gris eller Pinot Grigio dyrkes i Alsace i Frankrig og i det nordlige Italien. Derfor er vinene også ret forskellige da de dyrkes i forskellige lande.  Hvidvinene fra Alsace er lidt sødere og fyldige mens hvidvin fra nord Italien er intense og sprøde i smagen. Denne hvidvin passer bedst til lette fiskeretter.

Der er en verden af hvidvine og smagsnuancer så der er en hvidvin til enhver lejlighed og for enhver smag, så snyd ikke dig selv for en fantastisk og opfriskende smagsoplevelse.

Rosévin

En lækker rosevin fremstilles af blå druer ligesom en rødvin, her er forskellen at skallerne fra druerne kun er med i begyndelsen af gæringen hos rosevine. Dette kan ses i den let rødlige farve, som netop skyldes de blå drueskaller. De fleste rosevine er ideelle sommervine og kan drikkes både til mad og uden.

Der findes tre traditionelle måder at lave rosevin på. Den første, som nævnt, er hvor druerne gærer en meget kort periode sammen med drueskallerne for at få den let rødlige farver. Skallerne fra druerne indeholder mange af de gode elementer i en god rødvin, derfor når disse er undladt kommer rosevinens struktur til at minde mere om hvidvin. Druerne presses efter ganske kort tid og skallerne fjernes. Herefter får den lyserøde most lov at gære lidt videre indtil  rosevinen er parat. Den anden måde er en kombination mellem at producere rødvin og rosevin. Dette kaldes Saignée, hvor rosevinen er et biprodukt af rødvinen. Her tappes noget af den lyserøde væske fra så rødvinen bliver mere intens, da der nu er mindre væske og stadig mange skaller til at tilføje farve, smag og garvesyre. Den rødlige farvede væske, der blev fjernet tidligere kan så gæres til rosevin. Den tredje måde at lave rosevin på kaldes Blending, som er den ganske simple metode at blande rødvin med hvidvin for at give hvidvinen farve.  Dette er dog ikke en særlig anset måde at producere rosevin på og der er i flere vinproducerende lande lovgivning imod denne form for Blending.  

En rosevin er ideel til lette måltider og rose kan laves både uden og med bobler så den minder om champagne eller Asti.

Mousserende vin

Mousserende vin kan fås i mange forskellige lande og med mange forskellige smagsnuancer. Det er en let og boblende alkoholisk drik som oftest nydes ved festlige lejligheder. Den mest kendte af de mousserende vine er Champagne, fra Champagne distriktet i Frankrig. Men lækre mousserende vine er også at finde i f.eks. Spanien hvor de kaldes Cava, i Italien hvor de kaldes Asti eller Spumante og Crémant fra Bourgogne og Alsace distrikterne i Frankrig.

Vinene er anderledes end rødvin og hvidvin fordi der i processes tilføjes kulsyre, som giver de liflige bobler og får propperne til at springe. Mousserende vine kan nydes til mange slags mad og bliver tit brugt til desserter eller som velkomst drink. Derudover er de mousserende vine en uundværlig ingrediens nytårsaften eller når de unge studenter får huerne på.

Champagne
Champagne er en dejlig lys og frisk mousserende vin. Den kommer fra Champagne distriktet i Frankrig og er den eneste mousserende vin med dette navn. Der findes andre mousserende vine produceret i andre distrikter og lande, men det er kun de vine fra Champagne distriktet, der må kaldes Champagne.

Champagne er en af de dyreste mousserende vine og det er en vin der ikke produceres meget af, hvilket igen gør den dyrere end andre mousserende vine. Det er samtidig en meget smagfuld vin og Champagne er ofte blandt den bedste af sin slags.

Den lækre friske og lyse boblende vin produceres ved at blande tre druesorter; Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. I Champagne distriktet bruger de en speciel Champagne metode til at fremstille vinen med. Denne metode er også brugt andre sted men hvis vinen ikke er fra Champagne distriktet må den stadig ikke kaldes Champagne. Denne Champagne metode er en procedure hvor man tager en flaske vin uden bobler og hælder på en stærk flaske så den kan modstå det tryk, der skabes inde i flasken når der efterfølgende tilsættes sukker og gær. I denne gærings proces udvikles kulsyren som skaber boblerne og efter mindst 15 måneder, hvor flasken har hvilet samtidig med at den ofte er blevet vendt, er den liflige Champagne ved at være klar. Herefter tages bundfaldet fra og sukker tilføjes. Den mængde sukker, der her tilføjes er med til at bestemme tørheden og sødmen i Champagnen. Dette gør også at der findes mange forskellige slags champagne og at der derfor er noget for enhver smag af denne lette vin.

Asti
Asti er en lille by i det nordvestlige Italien. Vinområdet her, kaldet Piemonte er særlig kendt for den mousserende vin Asti Spumante. Asti Spumante har DOCG status og er af den fineste kvalitet. Denne DOCG giver en garanti for at asti’en er produceret i netop det område  og at der kun er anvendt de fineste Muscato Bianco druer dertil. Derudover gæres asti’en i en tryktank, som gør boblerne bedre end hvis kulsyren bare var tilsat. Asti Spumante er sat ved højere tryk end dens søster Muscato d’asti, som gør at Sumpante bliver mere champagne lignende, hvor Muscato d’asti har lettere bobler.

Asti kan bruges i et væld af velkomst drinks men fungere også ganske fortræffeligt for sig selv, hvor de liflige perlende bobler kommer til deres ret i de flotte slanke champagne glas. Der findes et utal af drinks som Asti komplimentere yderst godt og hvor det lille pift af bobler tilføjer noget ekstra let og sommerligt. Denne kølige mousserende vin er yderst velegnet til en let sommerret med friske jordbær eller som en fin velkomstdrink til sommerfesten.

Dessertvin

Der findes vine til enhver anledning og ret. Friske hvidvine til forret, kraftige rødvine til hovedretten og så de dejlige dessert vine til som afslutning på et godt måltid. Dessert vin er som oftest en sød vin men ligesom der er utallige af hvidvine og rødvine, findes der også mange dessertvine nogle sødere end andre. Når man vælger en dessert vin til sin dessert er det vigtigt at de passer sammen, for dessertvinen har som hvidvin og rødvin nemlig det formål at fremhæve smagene i maden. Derfor er det vigtigt at de to passer sammen.

Hvis man vil have en god dessertvin til sin dessert er det vigtigt at den dessert man har valgt ikke er alt for sød, da sødmen ofte kan drukne vinens dejlige og friske smag og få den til at virke sur.

En god ser f.eks. god sammen ned frugtrige og fede desserter samt oste, hvor en Muscat dessertvin passer bedre til mælke chokolade og let-cremede desserter. En Vin Santo passer godt sammen med nøddeagtige desserter og en Asti spumante er ideel ti desserter med jordbær.

Kunderne siger fremragende

Velkommen til Bevco

Er du privat- eller erhvervskunde?

Du bekræfter herved at være fyldt 18 år
er du ikke fyldt 18 år klik her

ER DU OVER 18 ÅR?

Bekræft venligst at du er fyldt 18 år for at købe alkohol på Bevco.dk

Hos Bevco anbefaler vi at alkohol nydes ansvarligt og i små mængder. Er du under 18 år er du stadig velkommen til at købe sodavand og andre drikkevarer uden alkohol. Bemærk at det er ulovligt at købe stærk alkohol for personer under 18 år.